Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. novembra 2019, 15:33
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Chorváti chcú euro, spoločná mena by mala posilniť ekonomiku krajiny: Podľa premiéra by mohli byť súčasťou eurozóny do roku 2024

BLOG CHORVÁTSKO
Uložiť Uložené

Spoločná európska mena prinesie silnejšiu konkurencieschopnosť, ale aj lacnejšie financovanie a odstránenie menových rizík.

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič označil vstup do eurozóny za „strategický cieľ“, pričom ho chce naplniť najneskôr do konca funkčného obdobia budúcej vlády. Oznámil to na ekonomickej konferencii v Záhrebe, píšu Dobré noviny.

Euro chcú mať do 5 rokov

Chorvátsko ešte v lete požiadalo Európsku centrálnu banku o vstup do tzv. „čakárne na euro“: mena kandidátskej krajiny musí byť po dobu dvoch rokov súčasťou mechanizmu výmenných kurzov ERM II skôr, ako vstúpi do eurozóny. Počas týchto dvoch rokov sa výmenný kurz danej meny môže pohybovať iba v určitom rozmedzí.

Odporúčané
Ako vyzerajú prémiové nehnuteľnosti na Airbnb? Sú úžasne  a nebudeš ich chcieť opustiť    Ako vyzerajú prémiové nehnuteľnosti na Airbnb? Sú úžasne a nebudeš ich chcieť opustiť 15. októbra 2019, 21:16

Podľa premiéra by sa mohli k ERM II pripojiť v druhej polovici v roku 2020,  očakáva, že by tam strávili 2,5 až 3 roky. Euro by teda mohli prijať najskôr na začiatku roka 2023 alebo 2024. Výhodou vstupu do euroźony je zlacnenie financovania a zvýšená schopnosť konkurencieschopnosti ekonomiky, okrem toho tým odstránia menové riziká. Chorváti podľa Dobrých novín v poslednom desaťročí odkladali až 75 % svojich úspor v eurách.

Domov
Zdieľať
Diskusia