Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2019, 14:16
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Bill Gates sa bojí príliš vysokých daní pre milionárov. Zaplatil som viac než ktokoľvek iný, hovorí

NEWS BILL GATES
Uložiť Uložené

Bývalý šéf Microsoftu však podporuje vyššie dane z nehnuteľností a sám veľkú časť svojho majetku investoval do dobročinných projektov.

Vo viacerých krajinách vrátane Slovenska sa čoraz častejšie diskutuje o tom, že bohatí ľudia vlastnia až príliš veľa majetku na úkor chudobnejších vrstiev obyvateľstva. 

Zobrazuje to napríklad posledný graf Rádia slobodná Európa. Najväčší rozpor je podľa neho v Rusku, kde vlastní 1 % najbohatších obyvateľov až 58 % všetkého majetku. Európsky priemer je pritom približne 30 %.

Druhá (šedá) časť grafu, vyjadruje, koľko percent majetku vlastní najbohatšia desatina obyvateľstva. 

Tento nepomer potom len podporuje návrhy politikov, ktorí tvrdia, že bohatí by mali platiť vyššie dane a časť svojho majetku tak viac či menej dobrovoľne odovzdať chudobnejším, respektíve štátu a jeho sociálnym službám. 

O podobnej dani z bohatstva sa aktuálne diskutuje aj v USA vďaka demokratickej kandidátke na prezidenta Elizabeth Warrenovej. 

Proti je však podľa The Verge jeden z najbohatších ľudí na planéte, Bill Gates. V rozhovore pre CNBC reagoval bývalý šéf Microsoftu na túto tému pomerne jasne: „Na daniach som zaplatil cez 10 miliárd dolárov. Zaplatil som viac než ktokoľvek iný. Ak by som mal dať 20 miliárd, je to v poriadku. Ale ak by to malo byť 100 miliónov, začnem trochu počítať, koľko mi zostane.“

Opačné názory ako má prezidentská kandidátka zas vychádzajú z toho, že boháči často svoje peniaze zarobili vďaka vlastným vedomostiam, šikovnosti či tvrdej práci. Akékoľvek masívne odoberanie ich majetku by teda bolo presným opakom spravodlivosti, po ktorej časť obyvateľov aktuálne volá.

Odporúčané
Chemický oblak Billa Gatesa má potenciál zastaviť globálne otepľovanie. Hrozí však, že obloha už nebude modrá Chemický oblak Billa Gatesa má potenciál zastaviť globálne otepľovanie. Hrozí však, že obloha už nebude modrá 7. septembra 2019, 19:00

Samotný Gates napríklad v rozhovore tvrdí, že by bol za vyššie dane z nehnuteľností a vôbec vyššie príjmy štátu z výberu daní. Obáva sa však príliš extrémnych hodnôt a dodáva tiež: „Možno nie som úplne nestranný, no myslím, že ak vytvoríte super hodnotnú spoločnosť, aspoň časť z nej by vám mala zostať na spotrebu a vyrovnanie filantropickej činnosti.“ 

Bill Gates totiž veľkú časť svojho majetku venoval na charitu, napríklad do prevencie detskej obrny v Afrike, filtrácie odpadových vôd v slumoch alebo najnovšie aj do boja s globálnym otepľovaním. Niektoré z aktivít približuje aj aktuálny dokument Inside Bill's Brain dostupný na Netflixe.  

Domov
Zdieľať
Diskusia