Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2019, 14:05
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Táto planéta by nemala existovať. Popiera totiž zaužívanú teóriu

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Zákutia vesmíru vzdialené 30 svetelných rokov vedcov stále neprestávajú prekvapovať.

Nedávno sme ťa informovali o objave neutrónovej hviezdy, ktorá má tak veľkú vnútornú hustotu, že by takmer nemala existovať. Je totiž veľmi blízko hranice, za ktorou by už vnútorná gravitácia celé teleso stiahla do čiernej diery, z ktorej neunikne ani odrazené svetlo.

Odporúčané
Mala z nej byť čierna diera. Objavili neutrónovú hviezdu tesne pred kolapsom, ktorá by takmer nemala existovať Mala z nej byť čierna diera. Objavili neutrónovú hviezdu tesne pred kolapsom, ktorá by takmer nemala existovať 17. septembra 2019, 13:20

CNN teraz informuje o podobnom objave celej planéty. Aj o nej si vedci až doteraz mysleli, že odporuje aktuálne známym zákonitostiam vesmíru

Planétka GJ 3512b je veľká približne ako Jupiter, no namiesto obdoby nášho Slnka obieha okolo maličkej a oveľa chladnejšej hviezdy, akú prezívame aj červený trpaslík. Tie síce žiaria a hrejú tiež, ale približne 10-tisíckrát menej než Slnko na našej oblohe. 

 „Dlho sme špekulovali, či sa veľké planéty ako Jupiter alebo Saturn vôbec môžu sformovať okolo takto malých hviezd,“  hovorí profesor Peter Wheatley z univerzity vo Warwicku.

„Myslím, že všeobecný názor bol, že takéto planéty jednoducho neexistujú, hoci malé hviezdy žiaria veľmi slabo, čo komplikuje ich skúmanie,“ dopĺňa. 

GJ 3512b je od Zeme vzdialená približne 30 svetelných rokov. Hustota maličkej hviezdy okolo ktorej krúži, je však až 270-krát vyššia, vďaka čomu je silnejšia aj jej gravitácia. Preto obrovská planéta obieha okolo maličkej hviezdy a nie naopak, ako to je napríklad pri Zemi a Mesiaci. 

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Tento konkrétny červený trpaslík okrem GJ 3512b hostí aj šesť ďalších planét. Ich rozmery však už do doterajších simulácií spadajú, odhadom ich totiž možno porovnať práve k našej planéte. 

Vedci si doteraz mysleli, že okolo takýchto červených trpaslíkov väčšie planéty obiehať nemôžu. Podľa Wheatleyho to malo byť limitované procesom vzniku gigantických planét„Obyčajne máme za to, že veľké planéty svoj život začínajú so zmrznutým jadrom, obiehajúc okolo disku plynov mladej hviezdy. Potom tieto plyny absorbujú a rapídne rastú.“ 

Maličké trpaslíky by ale nemali poskytovať dostatok takéhoto stavebného materiálu. GJ 3512b teda možno vznikla niekde inde a vesmírom cestovala až na svoje súčasné miesto, prípadne sa sformovala počas nečakaného kolapsu plynov okolo svojej hviezdy. Takýto nečakaný efekt mohla zapríčiniť práve obrovská hustota a gravitácia jej jadra. 

Domov
Zdieľať
Diskusia