Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. septembra 2019, 13:20
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Mala z nej byť čierna diera. Objavili neutrónovú hviezdu tesne pred kolapsom, ktorá by takmer nemala existovať

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Objekt má priemer len 21 kilometrov, no je 2,17-krát hustejší než Slnko.

Astronómovia objavili novú neutrónovú hviezdu, ktorá by podľa nich takmer nemala existovať. Je na hranici súčasne známych fyzikálnych zákonov, ako informovala CNN vo svojom článku.

Neutrónové hviezdy sú pozostatky po výbuchu supernovy. Má isť o malé objekty, no s obrovskou hustotou. 

Pre lepšiu predstavu, tento novoobjavený objekt s názvom J0740+6620 má priemer len približne 21 kilometrov, avšak jeho hustota je 2,17-krát vyššia ako hustota Slnka a 333-tisíckrát vyššia než hustota Zeme. 

Odporúčané
Elon Musk žiada ochranu Zeme pred asteroidmi. Tvrdí, že k zrážke raz určite príde Elon Musk žiada ochranu Zeme pred asteroidmi. Tvrdí, že k zrážke raz určite príde 20. augusta 2019, 11:25

Objekty s takto hustým a ťažkým vnútrom však podľa fyzikov majú svoj nevyhnutný limit, za ktorým už bude vnútorná gravitácia telesa tak obrovská, že imploduje do takzvanej čiernej diery

Unikátnu neutrónovú hviezdu podľa CNN objavil teleskop v Západnej Virgínii. „Sú fascinujúce. Tieto objekty s veľkosťou mesta sú v podstate obrovské atómové jadrá. Objavovanie maximálnej hmoty, ktorá vo fyzike a prírode môže existovať, nás môže naučiť veľa o oblasti, ktorá by inak bola pre astrofyziku neprístupná,“  hovorí Thankful Cromartie z miestnej univerzity.

Vedcov pochopiteľne najviac zaujíma spomínaný zlomový bod, za ktorym už vnútorná hustota hviezd a jej gravitačné sily premôžu schopnosť neutrónov odolávať úplnému kolapsu. 

Práve objekty za touto hranicou označujeme za čierne diery s takou gravitačnou silou, že z nich už okrem žiadnych častíc neunikne ani žiadne odrazené svetlo. Preto ich nemožno pozorovať voľným okom ani klasickými teleskopmi, keďže z nich vychádza iba röntgenové žiarenie

Domov
Zdieľať
Diskusia