Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. septembra 2019, 13:46
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Elon Musk už onedlho prezradí viac o vesmírnej rakete Starship. Opäť má dostať človeka na Mesiac

TECH ELON MUSK VESMÍR
Uložiť Uložené

Ďalší testovací let je naplánovaný na október.

Ak na chvíľu zabudneme na Teslu, za najväčší a najdôležitejší projekt Elona Muska môžeme nepochybne označiť vesmírny program s názvom SpaceX

Cnet spomína, že najhorúcejším žolíkom 48-ročného vizionára s plánmi cestovať na Mars zostáva vesmírna ľoď Starship, o ktorej by sme sa mali viac detailov dozvedieť už zajtra.

28. september totiž bude 11. výročím letu rakety Falcon 1, ktorá z portfólia SpaceX dosiahla obežnú dráhu Zeme ako úplne prvá. 

Musk už vopred oznámil, že Starship čaká približne 20-kilometrový let naplánovaný na október 2019. Krátko na to by loď mala byť schopná preletieť aj okolo Zeme.

Minimálne jeden z dvoch existujúcich exemplárov strojov Starship preto už v oblasti Boca Chica v Dominikánskej republike naberá finálnu podobu. Počas najbližších testov by ho mala poháňať trojica motorov Raptor, naplnená podchladeným tekutým metánom a kyslíkom. 

Starship by navyše okrem cesty na Mars mal v budúcnosti ponúkať aj bežné komerčné lety do vesmíru

O tom, že program napreduje veľmi rýchlo, svedčí nedávny test jednomotorovej verzie veľkej lode Starship nazvaný sympaticky ako Starhopper. Ten prebehol len v auguste, kedy sa raketa vzniesla do výšky 150 metrov a predviedla ukážkové opätovné pristánie.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Práve schopnosť vrátiť sa na zem bez poškodenia je pre Space X kľúčová. Kľúčovou vlastnosťou programu SpaceX je totiž opakovaná využiteľnosť väčšiny dielcov, čo výrazne šetrí náklady. 

Medziplanetárna verzia Starshipu vyžaduje, aby každý z motorov Raptor dosiahol ťah aspoň 170 ton, terajšie testy však hovoria, že bude schopný vytlačiť aj viac než 200 ton. 

CNET navyše píše, že Starship bude na svojej najdôležitejšej misii ešte pripevnená k už známej a dobre funkčnej rakete Super Heavy. Vo finále teda môže byť spolu pri štarte použitých až neuveriteľných 41 motorov Raptor

Odporúčané
NASA predstavila interaktívny web, kde zažiješ celé pristátie na Mesiaci. Konšpirátorom tak nedáva šancu NASA predstavila interaktívny web, kde zažiješ celé pristátie na Mesiaci. Konšpirátorom tak nedáva šancu 19. júla 2019, 19:57

Takýto výsledok by bez problémov zosadil Saturn V z pomyselného postu najvýkonnejšej rakety, akú kedy ľudstvo vyrobilo. Saturn V ale aj tak zostane v dejinách navždy zapísaný ako stroj, ktorý v roku 1969 dostal človeka na Mesiac. 

Domov
Zdieľať
Diskusia