Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. septembra 2019, 13:48
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Huawei nemôže využívať služby Googlu, vývojárom preto rozdá miliardu dolárov

TECH GOOGLE HUAWEI
Uložiť Uložené

Plánom je presvedčiť ich, aby svoje aplikácie nahrávali aj do čínskeho obchodu Huawei App Gallery.

Nový Huawei Mate 30 mal tvrdo konkurovať novým iPhonom, no z jeho špičkových technických parametrov zrejme európski zákazníci nebudú mať vôbec nič.

Čínsky výrobca totiž na základe sankcií nemôže pristupovať k androidáckemu obchodu Google Play a jeho aplikáciám. Do telefónu by si si teda z neho nestiahol Facebook, Instagram ani nič podobné. 

Odporúčané
Huawei ukázal nadupaný Mate 30, musí sa však zaobísť bez Google aplikácií a obchodu Huawei ukázal nadupaný Mate 30, musí sa však zaobísť bez Google aplikácií a obchodu 20. septembra 2019, 9:51

Forbes naznačuje, že Číňania plánovali tento zákaz obísť malým trikom. Mate 30 mal mať odomknutý tzv. bootloader, teda jadro smartfónu, čo by skúsenejším používateľom umožňovalo chýbajúce prepojenie na služby od Googlu dodatočne doinštalovať a telefón tak uviesť do stavu, na aký sú zvyknutí. 

Nakoniec sa tak však pravdepodobne nestane. Podobné flashovanie smartfónov totiž môžeme považovať za už prekonanú zábavku pre geekov. Majorita zákazníkov v posledných rokoch radšej začala dávať prednosť iPhonom či androidom, ktoré fungujú už po vybalení z krabice a o aktualizácie na nové verzie systému sa tiež stará výrobca. 

Podobný zásah navyše vždy prináša aj riziko chyby a trvalého poškodenia smartfónu.  

Huawei preto podľa Android Central vytiahol plán B. Do svojho nového mobilu pridá vlastný obchod s aplikáciami App Gallery, ktorý by mal populárnejšiemu Google Play konkurovať. 

Samozrejme, problémom je fakt, že aktuálne obsahuje len približne 45-tisíc aplikácií. Firma preto podľa slov svojho šéfa Richarda Yu vyčlenila až 1 miliardu dolárov, ktorú rozdá medzi vývojárov v rámci odmeny za to, že kópie svojho softvéru okrem Google Play a App Store vložia aj do Huawei App Gallery. 

Huawei nemôže využívať služby Googlu, vývojárom preto rozdá miliardu dolárov
Zdroj: huaweimobileservices.com

Ani tak ale nie je jasné, čo bude s Huaweiom v budúcnosti. Podobne ovplyvnené totiž môžu byť aj jeho ďalšie smartfóny a rozbehnúť vlastnú alternatívu k Apple a Googlu sa nepodarilo ani takému gigantovi, akým je Microsoft. 

Domov
Zdieľať
Diskusia