Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. septembra 2019 o 8:39
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Štrajky za budúcnosť klímy dnes pokračujú, zmena v teplote sa nedá prehliadnuť. Greta v krátkom filme prosí o jednoduchú pomoc

ZAUJÍMAVOSTI KLIMATICKÁ ZMENA ŠTRAJK
Uložiť Uložené

The Economist na svojej titulke ukázal, ako sa v priebehu rokov menila teplota Zeme. Greta v krátkom filme hovorí, že klimatická kríza sa dá zvrátiť, riešenie je jednoduché.

V mnohých krajinách sa dnes koná svetový štrajk kvôli klimatickej kríze, Piatky za budúcnosť. Študenti často aj s učiteľmi vybehnú do ulíc a pripoja sa ku Grete Thunbergovej. Takouto formou bojujú proti globálnemu otepľovaniu.

Na Slovensku sa bude štrajk konať v Bratislave na Námestí slobody, v Košiciach pri Dolnej bráne, v Banskej Bystrici na Námestí SNP a v Žiline na Mariánskom námestí. Vo všetkých mestách sa štrajk začína o 11:00.

 

Štrajky za budúcnosť klímy dnes pokračujú, zmena v teplote sa nedá prehliadnuť, Greta v krátkom filme prosí o jednoduchú pomoc
Štrajky za budúcnosť klímy dnes pokračujú, zmena v teplote sa nedá prehliadnuť, Greta v krátkom filme prosí o jednoduchú pomoc Zdroj: wikimedia

Na situáciu upozorňuje aj magazín The Economist. Hovorí, že síce nie je rozdiel z roku na rok pre človeka citeľný, čísla hovoria jasne. Prúžky na ich titulke ukazujú priemernú teplotu Zeme, každý rok od polovice 19. storočia. Modré prúžky znázorňujú chladnejšie roky a červené tie teplejšie. Zmena sa nedá prehliadnuť.

Štrajky za budúcnosť klímy pokračujú, zmena v teplote sa nedá prehliadnuť, Greta vydala krátky film, kde žiada o jednoduchú pomoc
Štrajky za budúcnosť klímy pokračujú, zmena v teplote sa nedá prehliadnuť, Greta vydala krátky film, kde žiada o jednoduchú pomoc Zdroj: The Economist

Myšlienkou štrajkov je, aby na celosvetový problém upriamili pozornosť vlády. Na transparentoch sú často nápisy, ktoré hovoria, že planéta B neexistuje, a že sa ľudia vo vláde nemajú tváriť, že problém nie je. Bojujú, aby dospelí začali riešiť skutočnú krízu.

S protestmi začala už pred rokom Greta Thunbergová, ktorá v piatok namiesto vyučovania stála pred švédskym parlamentom. Chcela tak upozorniť na to, že dospelí nekonajú tak, ako by mali.

 

Odporúčané
Aktivistka Greta Thunberg a stovky školákov protestovali pred Bielym domom. Trumpovi posielajú jasný odkaz Aktivistka Greta Thunberg a stovky školákov protestovali pred Bielym domom. Trumpovi posielajú jasný odkaz 14. septembra 2019 o 9:24

„Študenti sú povinní navštevovať školu. Ale so zhoršujúcou sa klimatickou krízou to začína byť bezvýznamné. Prečo študovať pre budúcnosť, ktorá tu už nemusí byť?aj toto je jedno z hesiel Fridays for future z ich oficiálnej stránky. Práve tak si získala sympatie mnohých študentov sveta. Tí spolu s ňou stoja v piatky v uliciach a snažia sa zachrániť našu budúcnosť.

Do posledného štrajku sa zapojilo viac ako 1,6 milióna ľudí v 125 krajinách sveta. Zrejme stále nestačilo. Greta vydala aj krátky film o klimatickej kríze, kde hovorí, čo zmeniť na to, aby sme to zvrátili a mali budúcnosť. Riešenie je jednoduchšie, než sa môže zdať, stromy. Zapojiť sa však musíme všetci.

Domov
Zdieľať
Diskusia