Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2019, 10:34
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Stovky rokov staré kostry „milencov“ držiacich sa za ruky v skutočnosti patrili dvom mužom

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vďaka novej technike sa vedcom konečne podarilo zistiť pohlavie Milencov z Modeny.

Milenci z Modeny boli dvaja muži. S týmto tvrdením prišli vedci po tom, čo legendárnu dvojicu kostier, objavenú ešte v roku 2009 v Taliansku, preskúmali novou technikou, pri ktorej analyzovali proteíny zo zubnej skloviny. Dve mŕtve telá boli pochované niekedy medzi 4. až 6. storočím držiac sa za ruky.

Ako informuje BBC, ich vzťah zostáva zahalený rúškom tajomstva. Vedci sa totiž nevedia zhodnúť na tom, aký v skutočnosti bol. Väčšina sa prikláňa k tomu, že išlo buď o súrodencov, bratrancov alebo dvojicu vojakov, ktorí spoločne zahynuli v boji.

Ich hrob sa má totiž nachádzať na vojnovom cintoríne. Vedci z talianskej univerzity v Bologni vo svojej správe uviedli, že nové zistenia majú veľký vplyv na pochopenie toho, ako sa v tejto oblasti v začiatkoch nášho letopočtu pochovávalo.

Významným dôvodom, prečo vedci nechcú pripustiť fakt, že išlo o dvojicu gayov, je ten, že v tom čase by ľudia, ktorí mužov pochovali s najväčšou pravdepodobnosťou neuznávali homosexuálnu lásku. Potvrdil to aj jeden z autorov štúdie, Federico Lugli.

Domov
Zdieľať
Diskusia