Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. septembra 2019, 12:07
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Na Slovensku začne od roku 2022 platiť povinné zálohovanie PET fliaš a plechoviek

ZAUJÍMAVOSTI ODPAD PET FĽAŠE RECYKLÁCIA
Uložiť Uložené

PET fľaša od minerálky za 12 centov, plechovka od koly za 10 centov.

Od roku 2022 začne na Slovensku platiť povinné zálohovanie PET fliaš a plechoviek. Zákon totiž dnes prešiel parlamentom. 

Plastové PET fľaše budú zálohované sumou 12 centov, ktoré potom získaš späť, ak ich vrátiš v zálohovacích automatoch. Vykupovať ich budú musieť všetky obchody s predajnou plochou väčšou než 300 štvorcových metrov. 

Odporúčané
Polovica žltého kontajneru nie je plast, Slovákom triedenie nejde. Navštívili sme skládku, kde leží 600 000 ton odpadu Polovica žltého kontajneru nie je plast, Slovákom triedenie nejde. Navštívili sme skládku, kde leží 600 000 ton odpadu 15. júla 2019, 15:13

Plechovky od koly, piva a iných podobných nápojov budú zálohované 10 centami. Je možné, že výrobcovia budú o túto sumu nútení zvýšiť aj predajnú cenu svojich nápojov. 

Z povinnosti vykupovať fľaše a plechovky budú vyňaté obchody, kde sú nápoje len doplnkovým tovarom pri pokladniach. Týka sa to napríklad drogérií, predajní s náradím, ale aj kníhkupectiev a trafík.

V druhom čítaní je tiež novela zákona o odpadoch, podľa ktorej by mohli niektoré jednorazové plasty z trhu zmiznúť úplne. Zákaz miery na plastové taniere, slamky, vatové tyčinky a poháre z ťažko recyklovateľných plastov., ktorý nie je biologicky rozložiteľný.

Ľudia vyhadzujú vnútornosti aj doklady. Boli sme na skládke odpadu
Ľudia vyhadzujú vnútornosti aj doklady. Boli sme na skládke odpadu Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER

Od roku 2023 by podľa nej mala byť povinná separácia odpadu pre všetky obce a smetiarske autá by museli byť vybavené vážiacim systémom, aby mohli množstvá zozbieraného odpadu nahlasovať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia