Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2019, 19:48
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Zaznamenali blesk dlhší ako celé Slovensko, meral takmer 700 kilometrov

ZAUJÍMAVOSTI BÚRKA POČASIE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Matka príroda dokáže ohúriť.

Pred pár dňami sme mali na Slovensku búrku, ktorá bola ohromujúca. Nie, tentokrát nezaplavilo pol Bratislavy. Máme namysli nebeské divadlo v podobe bleskov. Svoje si odkrútil aj nový akožestožiar pred slovenským parlamentom, dokonca sa podarilo zhotoviť video, ako ho zasiahol blesk.

Zaznamenali blesk väčší ako celé Slovensko, meral takmer 700 kilometrov
Zaznamenali blesk väčší ako celé Slovensko, meral takmer 700 kilometrov Zdroj: pixabay.com

Vedel si však, že človek už dokáže odmerať dĺžku blesku? Pomáhajú nám s tým satelity, vieme teda presne zmerať ich dĺžku. A ten najdlhší meral neuveriteľných 673 kilometrov, s informáciou sa pochválil americký meteorológ Michael Peterson z Los Alamos National Laboratory, svoje poznatky zverejnil v odbornom časopise Journal of Geophysical Research Atmospheres. Len pre zaujímavosť, dĺžka Slovenska vzdušnou čiarou je 428,8 km, a to medzi obcami Záhorská Ves a Nová Sedlica.

Odporúčané
Video zachytáva, ako silný blesk zasiahol Dankov 30-metrový stožiar. Na západe Slovenska ich udrelo viac ako 15-tisíc Video zachytáva, ako silný blesk zasiahol Dankov 30-metrový stožiar. Na západe Slovenska ich udrelo viac ako 15-tisíc 25. augusta 2019, 11:28

Aké sú blesky krásne, také sú aj nebezpečné. Vedel by o tom porozprávať lovec bleskov Tomáš Ralbovský. Nachádzal sa v blízkosti stožiara a sám priznal, že mohol prísť o život. Našťastie, nič sa mu nestalo a podarilo sa mu zachytiť jedinečnú fotografiu. Svoju chybu si priznal aj verejne na Facebooku.

Domov
Zdieľať
Diskusia