Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2019, 14:25
Čas čítania 0:00
Mario Hudák

Fotí odsúdencov a čudákov, ich odlúčenie aj samotu. O väzňoch a babe z lesa sme sa porozprávali s fotografkou Lenou Jakubčákovou

Fotí odsúdencov a čudákov, ich odlúčenie aj samotu. O väzňoch a babe z lesa sme sa porozprávali s fotografkou Lenou Jakubčákovou
ZAUJÍMAVOSTI KOŠICE
Uložiť Uložené

Nebezpeční väzni, vydedenci, odsúdení, samotári. Ľudia vo vonkajšej neslobode a vnútornej slobode. Košická fotografka Lena Jakubčáková získala za svoju tvorbu dve prestížne ceny. Navštívili sme ju v charizmatickej dedinke Opátka pri priehrade Ružín.

S Lenou som sa prvýkrát stretol v košickom väzení. Pred dvoma rokmi priamo vo väznici v starom meste vystavovala fotky väzňov z projektu Spis 44. Jej fotografická kniha s rovnakým názvom vyhrala v októbri 2018 národnú cenu za dizajn.

Bol to zvláštny pocit stretnúť sa, sledovať reakcie a hovoriť s potrestanými, odlúčenými, neslobodnými ľuďmi, ktorým niekto prišiel takmer priamo do cely urobiť vernisáž. Ukázať im fotky ich kolegov zo sabinovskej a prešovskej basy.

Vernisáž v base

Nemenej divné a zarážajúce boli nechápavé pohľady a reakcie dozorcov, vychovávateľov a vedúcich z košického Ústavu na výkon väzby a výkon trestu.

Vôbec nerozumeli tomu, prečo by „ich“ odsúdencom mal niekto ukazovať umenie a hrať pre nich muziku na nejakej alternatívnej vernisáži. Tak toto tu naozaj ešte nebolo.

Život v cele. Väzeň s porezanou rukou z knihy Spis 44

Fotí odsúdencov a čudákov. Ich odlúčenie a samotu. O väzňoch aj babe z lesa sme sa porozprávali s fotografkou Lenou Jakubčákovou
Fotí odsúdencov a čudákov. Ich odlúčenie a samotu. O väzňoch aj babe z lesa sme sa porozprávali s fotografkou Lenou Jakubčákovou Zdroj: Lena Jakubčáková

Fotí odsúdencov a čudákov. Ich odlúčenie a samotu. O väzňoch aj babe z lesa sme sa porozprávali s fotografkou Lenou Jakubčákovou
Fotí odsúdencov a čudákov. Ich odlúčenie a samotu. O väzňoch aj babe z lesa sme sa porozprávali s fotografkou Lenou Jakubčákovou Zdroj: Lena Jakubčáková

Keď sme sa spoločne s kurátorkou výstavy Ivanou Komanickou bavili s dvoma väzňami, ich tiché odpovede na naše otázky boli prerušované neustálymi podvedomými pohybmi. Gestami strachu.

Muži v modrých košeliach a nohaviciach, v neveľkej spoločenskej miestnosti, hlavou, očami a ušami neustále monitorovali prítomnosť a zameriavali polohu svojich väzenských „šéfov“. Neslobodní v neslobode.

Po tomto pôjdeme pekne na koberček, možno bude aj nejaký trest. Ale to je v pohode, na to sme tu zvyknutí. Vždy sa nás pýtajú, čo sme komu hovorili a prečo, hlavne ak sú tu médiá,“ povedal nám jeden z nich.

Odporúčané
Na východe Slovenska úraduje konská mafia. Škody za desiatky tisíc eur sa snažia farmári vyriešiť aj na vlastnú päsť Na východe Slovenska úraduje konská mafia. Škody za desiatky tisíc eur sa snažia farmári vyriešiť aj na vlastnú päsť 16. augusta 2019, 9:55

V tom momente som si uvedomil, že negatívne ovplyvňujem zajtrajšok, blízku budúcnosť týchto ľudí. Bolo mi z toho nanič.

Žiadny text som o tejto udalosti nepublikoval. Bola to téma, ktorá ma presahovala a potrebovala dozrieť. O dva roky som po komplikovanom dohadovaní ďalšieho rozhovoru vyrazil za Lenou do regiónu Abov.

Fotografická kniha o živote v odlúčení Spis 44 vyhrala cenu za dizajn

Fotí odsúdencov a čudákov. Ich odlúčenie a samotu. O väzňoch aj babe z lesa sme sa porozprávali s fotografkou Lenou Jakubčákovou
Fotí odsúdencov a čudákov. Ich odlúčenie a samotu. O väzňoch aj babe z lesa sme sa porozprávali s fotografkou Lenou Jakubčákovou Zdroj: Lena Jakubčáková


Baby z lesa

Cesta do maličkej, kedysi banskej dedinky v horách, kde sa ťažila medená ruda, vedie popri priehrade Ružín hustým lesom. Lenu prepadnem v polovici augusta, prvý deň pobytu v novom domove. Zrekonštruovaný domček v Opátke dýcha dokončovacími prácami, sťahovaním, obedom a deťmi.

Vchádzame dovnútra. Pod nohami sa nám tmolí čerstvý rodinný prírastok, malá čierna sučka veľkého bradáča. Pýtam sa, či môžem fotiť, Lena hovorí, že v pohode. Fotiť fotografku mi príde dosť zvláštne.

Cítim sa trochu trápne. Aj preto, že som sa tu takto drzo ocitol v stredu na obed. Manželia majú plné ruky detí, práce s upratovaním a triedením kôp vecí. Odovzdávam sa situácii a ďalší priebeh skorého popoludnia v upršanej Opátke medzi kopcami, z ktorých pomaly stúpa hmla, nechávam na vyššiu moc.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa Lena Jakubčáková dostala k foteniu väzňov
  • Prečo ju zaujímajú ľudia žijúci v odlúčení a samote
  • V čom sú väzni lepší a v čom horší ako ľudia na slobode
  • Kto bola a ako žila baba z lesa pri priehrade Ružín
  • Aký bol dom na samote v lese a jeho zvláštne zátišia
  • Prečo boli dedinčania z Opátky pobúrený výstavou  v kultúrnom dome

„Myslela som, že Janko ešte bude spať. Nevadí. Radšej si z predsiene zober topánky, Levana ti ich rozhryzie,“ inštruuje ma domáca pani. Kým položím prvú otázku, nezastaví sa.

Zohrieva vodu na kávu, prebaľuje a dojčí pätnásťmesačného chlapca, rieši s mužom vypadnutú elektrinu, odpovedá a vymýšľa staršiemu synovi poobedňajší program, ukazuje mi dom, telefonuje so susedou a s mamou. Bežný deň tridsiatničky na materskej.

Uisťujem ju, že je to okej, nech si porobí, čo treba, že potrebujem iba polhodinku. Zapáli sviečku, zaleje kávu, na stôl postaví dve misy s bystrickými slivkami a ringlotami, sadne si do tureckého sedu na posteľ pri stole v kuchyni a ideme na to.

Odporúčané
Starosta s policajným náramkom, mamutí zub a meteorit. Aj týchto 5 zaujímavostí skrývajú šarišské obce Starosta s policajným náramkom, mamutí zub a meteorit. Aj týchto 5 zaujímavostí skrývajú šarišské obce 31. augusta 2019, 13:20

Po rozhovore sa presunieme o dvesto metrov nižšie, do miestneho kultúrneho a obecného domu. Minulý víkend mali v Opátke deň obce. Tesne predtým tu Lena inštalovala výstavu o svojej krstnej mame, ktorá samu seba volala „baba z lesa“.

Samotárku Katarínu Kiovskú poznala a fotila dvadsať rokov. Jej fotografie vyhrali v roku 2014 prvé miesto v kategórii Každodenný život v súťaži Slovak Press Photo.

Baba z lesa sa narodila v neďalekých, kvôli priehrade zatopených Košických Hámroch. Odmietla sa vysťahovať, postavila si ďalší dom vyššie na samote v lese, neďaleko Opátky. Zomrela pred dvoma rokmi vo veku 83 rokov.

Niektoré ženy v dedine výstavu v obecnom dome odmietali. Chceli ju Lene zakázať. Nikto nevie prečo.

Výstava fotografií o "babe z lesa" v kultúrnom dome v Opátke

Fotí odsúdencov a čudákov. Ich odlúčenie a samotu. O väzňoch aj babe z lesa sme sa porozprávali s fotografkou Lenou Jakubčákovou
Fotí odsúdencov a čudákov. Ich odlúčenie a samotu. O väzňoch aj babe z lesa sme sa porozprávali s fotografkou Lenou Jakubčákovou Zdroj: Mario Hudák

Ako si sa dostala k foteniu?

Pôvodne som študovala na Prešovskej univerzite francúzštinu. Potom som tam nastúpila na doktorandské štúdium. Počas tretieho ročníka doktorandského ma prijali do Čiech na Institut tvůrčí fotografie v Opave. Tam som študovala osem rokov. Neponáhľala som sa. Naopak, chcela som si to čím viac predĺžiť. Momentálne pracujem ako asistent na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach. V Ateliéri nových médií.

Prečo väzni?

Vždy ma zaujímali ľudia na okraji spoločnosti. V uzavretom prostredí, v odlúčení. V prvom ročníku v Opave, v roku 2007, keď ešte môj otec robil v Prešove rekvalifikačné kurzy pre väzňov, som sa vďaka nemu som sa raz dostala do prešovskej väznice. V druhom ročníku som si to už riešila sama.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 68626 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké ťažké bolo dostať sa do slovenských väzníc
  • Koľko trvalo, kým si získala dôveru väzňov
  • Ako vnímajú slobodu v neslobode samotní väzni
  • Čo ju inšpirovalo navštevovať tajomnú babu z lesa
  • Ako vnímali jej babu z lesa kamarátky z mesta
Domov
Zdieľať
Diskusia