V Nemecku už na zmene aktívne pracujú.
Pravidelne sa venujeme témam, ktoré upozorňujú na klimatické zmeny. Planétu máme iba jednu a netreba si zatvárať oči pred časovanou katastrofou. Devastovanie prírody nás dobieha, dni sú čoraz teplejšie. Je nám to však jedno, nevidíme umierať živočíchy, ktoré sa nedokážu prispôsobiť. Ani ľadovce nevidíme topiť sa, nemáme ich totiž pred domom. Žijeme na ekologický dlh, no a ten z roka na rok rastie.
Nevieme ani poriadne triediť odpad, o čom nám porozprávali aj bratislavskí smetiari. Napcháme celú posteľ do kontajneru, nevieme zaniesť elektro odpad tam, kam patrí. No a potom sa čudujeme, prečo smetiari nestíhajú. Samozrejme, ešte si ponadávame, že neodniesli odpad, ktorí sme nahádzali povedľa smetných košov, lebo sa už nezmestil tam, kam patrí.
Obrovským problémom je aj spotreba mäsa. Sme nenásytní a trh neustále rastie. Avšak tým, ako rastie, zvyšuje sa aj záťaž na životné prostredie. Obrovský boom zažíva Čína, tamojšia spotreba mäsa sa z roka na rok zvyšuje. Je načase zakročiť, hovoria vyspelé štáty.
Vlády jednotlivých štátov budú postupne pracovať na daniach z mäsa, ktoré by fungovali na podobnom princípe ako daň z tabaku. V budúcnosti sa teda môže stať, že si priplatíš za steak. Informoval o tom Business Insider s odvolaním sa na tlačovú správu spoločnosti Fitch Solutions.
„Daň z hriechu“ na mäso by podľa výskumu spomínanej spoločnosti mohla dopomôcť k zmierneniu environmentálnych, zdravotných aj etických dopadov. Nad zvýšením dane premýšľajú v Nemecku, momentálne platí zvýhodnená 7-percentná daň z pridanej hodnoty. Chcú ju nahradiť štandardnými 19 percentami uplatňovanými na väčšinu tovarov.