Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. augusta 2019, 11:30
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Moncler: Ikonický výrobca nielen športového vybavenia, ktorého produkty nepodliehajú času

Moncler: Ikonický výrobca nielen športového vybavenia, ktorého produkty nepodliehajú času
Zdroj: Moncler
MÓDA MÓDA REFRESHER
Uložiť Uložené

Legenda, ktorá prežila vzostupy aj pády a aktuálne patrí medzi najpopulárnejšie módne značky na trhu.

Príbeh značky, ktorú v súčasnosti pozná každý nezávisle od toho, či sleduje módne dianie sa začal písať v roku 1952 v obci Monestier-de-Clermont. Raj zimných športov na rozpätí regiónu Rhône-Alps patril medzi preferované destinácie aj u niekdajšieho horolezca Reného Ramillona, ktorý po boku podnikateľa Andreho Vincenta spoločne vytvorili dielo s názvom Moncler

Spoločnosť sa spočiatku venovala výrobe ochranných prvkov pre horolezcov, a to od spacákov až po stany s vonkajším oplášťovaním, pričom nutno podotknúť, že kvalitou prevyšovala aj etablovanejších hráčov na trhu. 

Horolezec Lionel Terray v prešívanej bunde a vybavení Moncler počas expedície na Aljaške (rok 1964) 

Prečo sú bundy a vybavenie Moncler tak obľúbené? Ide len o m
Prečo sú bundy a vybavenie Moncler tak obľúbené? Ide len o m Zdroj: Moncler

Čas pomaly plynul a uvedená dvojica rozšírila manufaktúrnu výrobu taktiež o prešívané, respektíve páperové bundy. Prvé kúsky pritom boli „testované“ na miestnych pracovníkoch, ktorí ich nosili ako ochranu pred chladným počasím v menšej horskej továrni. Potenciál v daných kúskoch objavil domáci milovník hôr, Lionel Terray a netrvalo dlho, kým došlo k spolupráci a spoločnej kolekcii. 

Odporúčané
TOP 10 mikín (nielen) na tohtoročnú jar. Poradíme ti, kde kúpiš klenoty od značiek Nike, A Bathing Ape aj Off-White TOP 10 mikín (nielen) na tohtoročnú jar. Poradíme ti, kde kúpiš klenoty od značiek Nike, A Bathing Ape aj Off-White 16. marca 2024, 13:30

Dielo „Moncler pour Lionel Terray“ následne pozostávalo z prešívaných búnd, kombinéz, rukavíc či spacákov ponúkajúcich vysokú odolnosť a ochranu aj pred tými najdrsnejšími klimatickými podmienkami. Samozrejme, všetky nové produkty boli testované na viacerých expedíciách naprieč svetom a postupne sa zdokonaľovali.  

Dôkazom vysokej kvality vybavenia Moncler bol aj výber talianskej expedície smerujúcej na 2. najvyššiu horu sveta (K2) v roku 1954.  V priebehu ďalších rokov sa francúzska značka stáva neodmysliteľným partnerom väčšiny popredných horolezcov a začína pomalým tempom preniká na zjazdovky. 

Francúzsky národný tím lyžiarov vo vybavení značky Moncler (rok 1966)

Ponúkajú produkty Moncler výnimočnú kvalitu alebo ide len o dokonalý príklad šikovného marketingu?
Ponúkajú produkty Moncler výnimočnú kvalitu alebo ide len o dokonalý príklad šikovného marketingu? Zdroj: Moncler

Ďalším „táborom“ na ceste k vrcholu bol rok 1968 a Zimné olympijské hry v Grenoble. Moncler sa stáva oficiálny, dodávateľom športového vybavenia pre domáci lyžiarsky výber a vďaka televíznym prenosom po celom svete získava pozornosť. V priebehu najbližších 20 rokov sa manufaktúrny výrobca mení na globálny pojem, ktorého kúsky bolo možné vidieť vo všetkých väčších strediskách nielen v rámci Európy.

Odporúčané
Arsenal, PSG či Barcelona. Ktorý tím sa bude v sezóne 2019/2020 pýšiť najkrajšími dresmi? Arsenal, PSG či Barcelona. Ktorý tím sa bude v sezóne 2019/2020 pýšiť najkrajšími dresmi? 11. augusta 2019, 11:15

Záber z kampane (80. roky) 

Ponúkajú produkty Moncler výnimočnú kvalitu alebo ide len o dokonalý príklad šikovného marketingu?
Ponúkajú produkty Moncler výnimočnú kvalitu alebo ide len o dokonalý príklad šikovného marketingu? Zdroj: Moncler

V 80. rokoch minulého storočia značka schádza z hôr a získava status mestskej ikony, a to najmä vďaka originálnym líniám jednotlivých búnd, výrazným farebným prevedeniam a lesklému efektu na povrchu. 

Na pomyselnom vrchole obľúbenosti sa drží dlhé roky a svoju zásluhu na tom má aj na 1. pohľad nenápadné prepojenie. Moncler je totiž v podstate nepísanou uniformou pre „Paninaro“, čo boli v podstate dospievajúce detí bohatých rodičov navštevujúcich súkromné školy. Ich označenie vyplýva z názvu populárneho podniku v Miláne, Il Panino, v ktorom trávili čas. 

Štýl jednotlivých členov miešal prvky európskej a americkej módy, pričom hlavný prím hrali predovšetkým značky ako Timberland, Levi's, Stone Island, Armani či práve páperové bundy a vesty so štítkom Moncler. Taliani uvedeným kombináciám veľmi rýchlo podľahli a prijali ich za vlastné, pričom celé to pretrvávalo až do začiatku 90. rokov.  

Talianská „zlatá mládež“ (80. roky) 

Moncler: Legendárny výrobca športového vybavenia, ktorého produkty nepodliehajú času
Moncler: Legendárny výrobca športového vybavenia, ktorého produkty nepodliehajú času Zdroj: IPA
Moncler: Legendárny výrobca športového vybavenia, ktorého produkty nepodliehajú času
Moncler: Legendárny výrobca športového vybavenia, ktorého produkty nepodliehajú času Zdroj: IPA
Domov
Zdieľať
Diskusia