Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2019, 11:49
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Cítime sa ako Európania, ale imigrantov nechceme. Podľa prieskumu vnímame pozitívne aj spoločnú menu

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPSKA ÚNIA PRIESKUM VEREJNEJ MIENKY
Uložiť Uložené

Podľa Európskej komisie ide o jedny z najlepších výsledkov za posledné roky.

Podľa nového prieskumu Eurobarometra, ktorý predstavila Európska komisia, u občanov Európskej únie výrazne narástlo jej pozitívne vnímanie, a to vo všetkých oblastiach, od hospodárstva až po stav demokracie. Dokonca má ísť o najlepšie výsledky od prieskumu z júna 2014. Slováci však Únii dôverujú menej, ako je európsky priemer.

Najnovší prieskum tvrdí, že ide o 44 percent obyvateľov, pričom priemer Európanov bol 46 percent. Aj napriek tomu sa európskymi občanmi cíti byť viac ako 80 percent Slovákov. So štátnymi inštitúciami je to horšie. Slovenský parlament vníma pozitívne len 27 percent respondentov a vláde dôveruje 29 percent.

Väčšina Slovákov (až 82 percent) podporuje princíp voľného pohybu občanov EÚ, a teda možnosť žiť, pracovať, študovať a podnikať kdekoľvek v rámci členských štátov Únie, no u migrácie sa to už takto pozitívne povedať nedá. Až 35 percent občanov Slovenskej republiky sa totiž bojí migrantov.

 Až 77 percent Slovákov vníma obrannú a bezpečnostnú politiku Únie prospešne. Taktiež si táto časť pochvaľuje aj jednotnú menu euro. Slováci ju berú ako jednu z najpozitívnejších prínosov EÚ, vrátane voľného pohybu a prevládajúceho mieru na európskom území.

Odporúčané
KVÍZ: Dokázal by si žiť na vidieku?  KVÍZ: Dokázal by si žiť na vidieku? 19. februára 2023, 9:00

Rovnaké percento opýtaných by sa chcelo dozvedieť viac o svojich právach občanov EÚ. 63 percent odpovedalo, že ich pozná. Zatiaľ čo väčšina obyvateľov členských štátov vníma ako hlavné hrozby súčasnosti migráciu a klimatickú zmenu, Slováci sa okrem toho boja aj terorizmu, a to 20 percent respondentov, a 18 percent trápi stav verejných financií.

Čo sa týka národnej ekonomiky, množstvo Slovákov má na jej súčasný stav prekvapivo pozitívny názor. Až 49 percent odpovedalo, že ju považuje za dobrú. Väčšina sa tiež cíti stabilne v súvislosti s vlastnou finančnou situáciou. Až 60 percent ju vníma pozitívne.

Domov
Zdieľať
Diskusia