Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. augusta 2019, 11:59
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Komplikovaný príklad spustil na sociálnych sieťach hádky. Vyriešila ho matematička, ktorá výsledok uviedla na pravú mieru

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Skúsiš si potrápiť myseľ aj ty alebo sa rovno vrhneš na výsledok?

28. júla užívateľ Twitteru s menom Em pridal príspevok, v ktorom ľudí vyzval, aby vyriešili príklad. Ako píše Mirror, táto menšia matematická záhada potrápila mysle mnohých ľudí. Aké číslo by si v príklade 8÷2(2+2) = ? dosadil za otáznik. Niektorí písali 1, ďalší 16. Kto mal však pravdu?

K príkladu sa nakoniec dostala sympatická matematička vyučujúca na University College London. Tá sa k príkladu vyjadrila so slovami, že spôsob, akým je napísaný, vytvára možné nejasnosti.

Po zrátaní 2+2 v zátvorke dostaneme číslo 4. Následne sa však počítajúci snažia rozhodnúť či budú postupovať štýlom 8÷(2x4) = 1 alebo (8÷2)x4 = 16. „Odpoveď je taká, že 1 aj 16 sú správne výsledky, závisiac od toho, ako si ich vyložíte. Ale zároveň nie je správny ani jeden z nich, pretože ide o zle napísaný príklad,“ povedala Hannah pre DailyMail. Pokiaľ si teda pri počítaní za rovná sa napísal 1 či 16, počítal si správne – a zároveň nesprávne.

Domov
Zdieľať
Diskusia