Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júla 2019, 21:24
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Tour de France 2019 je ukončená! Peter Sagan si odnáša rekordný siedmy zelený dres

ŠPORT PETER SAGAN TOUR DE FRANCE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Niekoľko týždňové cyklistické šialenstvo je definitívne u konca.

Tour de France 2019 je úspešne za nami. 128 kilometrov dlhá trať v srdci Paríža zakončila niekoľko týždňové cyklistické šialenstvo. Posledná, 21. etapa TdF presunula pelotón z mesta Rambouillet na slávny parížsky bulvár Champs-Élysées. V hlavnom meste Francúzska si cyklisti užili až osem kôl.

Top 5 v poslednej, 21. etape:

1. Caleb Ewan
2. Dylan Groenewegen
3. Niccolo Bonifazio
4. Max Richeze
5. Edvald Boasson Hagen

Počas 106. ročníka Tour si opäť získal naše srdcia najmä rodák zo Žiliny, Peter Sagan, jazdiaci za nemecký tím Bora-Hansgrohe. Okrem toho si však odnáša aj zelený dres. Podarilo sa mu to už historicky siedmy krát. V dnešnej poslednej etape skončil Peťo na desiatom mieste.

Počas tohtoročnej súťaže síce obsadil prvé miesto len raz, a to v 5. etape, no vďaka získaným 346 bodom si dokázal udržať zelený dres a je tak definitívnym víťazom bodovacej súťaže.

Je dôležité podotknúť, že takýto športový úspech sa ešte predtým nikomu nepodaril. Sagan doslova prepísal historické tabuľky prestížnej cyklistickej súťaže Tour de France!

„Dnes je na rade Paríž a etapa pre šprintérov, vyhrať na Elyzejských poliach by bolo úžasné. Bola to krásna Tour,“ povedal pred štartom poslednej etapy Tour Peter Sagan. 

Peťo sa navyše tento rok v etapách dostal do najlepšej desiatky až 9-krát, čo je najviac zo všetkých. Na pódiu bol trikrát, lepšie skóre dosiahli len Austrálčan Caleb Ewan, Francúz Julian Alaphilippe a Talian Elia Viviani.

Výsledky poslednej, 21. etapy

Žltý dres:
Egan Bernal 
Zelený dres: Peter Sagan
Bodkovaný dres: Romain Bardet
Biely dres: Egan Bernal 

Egan Bernal získal žltý aj biely dres, Peter Sagan zelený a Romain Bardet bodkovaný. Ako je už zvykom, o všetkom bolo už pred finálnymi pretekmi rozhodnuté vďaka výsledkom z predošlých etáp. Stačilo len, aby jazdci úspešne dorazili do cieľa.

Najbojovnejším jazdcom tohtoročnej Tour bol Julian Alaphilippe. Ocenenie Prix de la combativité získal vďaka hlasovaniu fanúšikov prostredníctvom sociálnej siete Twitter. 

Víťazom tohtoročnej TdF je teda kolumbijský cyklista Egan Bernal jazdiaci za Ineos. Podobne ako Saganovi mu stačilo dnes len prísť do cieľa na to, aby si definitívne odniesol žltý dres. Najlepším vrchárom bol Romain Bardet.

21. etapa bola tradične predovšetkým poctou víťazom. Rozhodujúci bol opäť hromadný záverečný špurt na parížskych Elyzejských poliach. Saganovi sa v poslednej etape ešte nikdy nepodarilo umiestniť na prvom mieste. V minulosti však skončil pod Eiffelovkou dvakrát druhý a aj teraz patril k favoritom.

Tour de France 2019 je ukončená! Peter Sagan si odnáša rekordný siedmy zelený dres
Zdroj: TdF

Saganove úspechy na Tour de France

Pre Peťa bola tohtoročná účasť na TdF už ôsmou v kariére. V predchádzajúcich siedmych sa mu podarilo získať až šesťkrát zelený dres a pomerne často sa v ňom na pretekoch aj objavoval vďaka líderstvu v bodovacej súťaži.


Občasne si obliekol aj žltý pre najlepšieho muža celkového poradia. Práve preto je považovaný za jedného z najlepších. Sagan je dokonca jediným pretekárom, ktorý získal zelené tričko vo svojich prvých piatich účastiach na Tour.

Víťazi zeleného dresu na Tour de France
2019 – Peter Sagan
2018 – Peter Sagan
2017 – Michael Matthews

2016 – Peter Sagan

2015 – Peter Sagan
2014 – Peter Sagan
2013 – Peter Sagan
2012 – Peter Sagan
2011 – Mark Cavendish
2010 – Alessandro Petacchi
Domov
Zdieľať
Diskusia