Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. júla 2019, 10:22
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slovensko začne čoskoro vydávať bezkontaktné občianske preukazy. Nové nariadenie zavádza aj biometrické údaje

ZAUJÍMAVOSTI OBČIANSKY PREUKAZ
Uložiť Uložené

Nariadenie Európskej únie chce zvýšiť bezpečnosť.

Naše občianske preukazy budú už čoskoro obsahovať technológie, s ktorými sa na dennej báze stretávaš pri platení kartou v obchode, informuje Živé.sk. Ak máš občianku vydanú po roku 2013, tvoj preukaz už obsahuje elektronický čip, avšak o dva roky začnú naše preukazy obsahovať nové bezpečnostné prvky. Tie už môžeš poznať z moderných cestovných pasov.

Slovensko začne čoskoro vydávať bezkontaktné občianske preukazy. Nové nariadenie zavádza aj biometrické údaje
Zdroj: MINV


Európska únia schválila nariadenie, ktoré chce zvýšiť mieru bezpečnosti občiansky preukazov, a tak budú po novom obsahovať bezkontaktný čip aj tvoje biometrické údaje. V praxi to znamená, že ti úradníci odoberú dva odtlačky prstov, zosnímajú tvár a tieto údaje vložia do preukazu. Nové bezpečnostné prvky majú zabrániť falšovaniu dokumentov, z čoho sa v Európe stal výnosný biznis.


Nariadenie vstupuje do platnosti 2. augusta. Prechodné obdobie na implementáciu novej európskej legislatívy bolo tradične stanovené na dva roky. Slovensko preto bude musieť od augusta roku 2021 vydávať nové preukazy, ale ak ti tvoja súčasná občianka platí dlhšie, nemusíš si ju nechať vymeniť. Do roku 2031 však budú musieť mať všetci občania preukazy s novými bezpečnostnými prvkami.

Domov
Zdieľať
Diskusia