Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. augusta 2019, 13:49
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Momenty, ktoré formovali slovenský rap: Tieto albumy otvorili dvere novej vlne raperov

HUDBA EGO HAHA CREW NERIEŠ PIL C
Uložiť Uložené

Nebyť týchto interpretov a ich ochoty znášať kritiku za obohatenie domáceho rapu o ďalšie prvky, možno by sme stále boli tam, kde Poliaci.

Slovenský rap si toho za posledné dve dekády prežil veľa, dvoma z jeho zásadných míľnikov boli vydanie skladieb Rap a Móda a Lost. Práve členov Haha Crew a Pil C-ho preto považujeme za priekopníkov pomyselnej novej vlny domáceho rapu, na ktorej sa dnes vezie veľmi veľa ich kolegov.

Odporúčané
V slovenskom hudobnom priemysle sa točia milióny eur. Zarábajú viac raperi alebo interpreti pre deti? V slovenskom hudobnom priemysle sa točia milióny eur. Zarábajú viac raperi alebo interpreti pre deti? 17. júla 2019, 16:00

Aj preto sme sa rozhodli zmapovať najzásadnejšie albumy z rokov 2014-2016, bez ktorých by dnes pomyselná scéna mohla vyzerať výrazne odlišne.

Haha Crew – Vlna

Nikto si v časoch pred vydaním svojho debutu nevytrpel viac nenávisti na internete ako košická skupina, kde v tom čase ako interpret vystupoval Samey a ako hudobný producent Dalyb. Aj napriek tomu dokázali to, čo mali napočúvané spoza veľkej mláky, spracovať a hudobne adaptovať na slovenský trh. 

Niektorí riešili, čím sa členovia Haha Crew inšpirujú a čo kopírujú, iní zasa začali študovať prvky úplne iného zvuku, ktorý zrazu sprevádzal slovenský text. Na coveri nosiča sme zrazu nevideli tvár rapera, ale minimalistický symbol vlny ako emoji, čo sa v konečnom dôsledku s chalanmi nesie do dnešného dňa. 

Aj keď Slováci dlho nerozumeli, o čo tejto skupine ide, dnes to už majú možnosť vidieť v realite. Rap bez módy je skôr výnimkou a vypredané turné samozrejmosťou. V súčasnosti táto trojica pôsobí pod vydavateľstvom FCK THEM, s ktorým majú možnosť spoločne raziť myšlienku inakosti. 

A keď už sme pri FCK THEM, práve na Vlne sa nachádza prvá Tekashiho sloha, ktorá odštartovala jeho kariéru predtým, ako sa stal celosvetovo slávnym. 

 Nerieš – Minimal 

Domov
Zdieľať
Diskusia