Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2019, 10:33
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Severokórejský diktátor Kim Čong-un sa vytešuje z dvoch nových titulov. KĽDR zmenilo ústavu

ZAUJÍMAVOSTI KIM ČONG-UN SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Zrejme ide o prípravy na novú dohodu s USA.

Severná Kórea sa podľa analytikov pripravuje na podpísanie novej mierovej zmluvy s USA. Naznačujú to kroky, ktoré diktatúra podnikla v posledných mesiacoch. Vyvrcholením zmien bola upravená ústava publikovaná na štátnej webovej stránke pred pár hodinami. Severokórejský vodca Kim Čong-un vďaka nej získal hneď dva nové tituly, upozornil iRozhlas.

Diktátor sa stal hlavou štátu, a teda prezidentom krajiny, a vrchným veliteľom armády. Aj keď v KĽDR vládne dynastia Kimovcov, zmenou ústavy sa chce krajina tváriť ako bežný svetový štát.


Ak napokon severokórejská diplomacia dotiahne do úspešného konca vyjednávania s americkou vládou na čele s Donaldom Trumpom, podpisovať by sa mohla nová mierová dohoda. Až dodnes medzi krajinami platí dohoda o prímerí z roku 1953, ktorou bola ukončená kórejská vojna trvajúca od roku 1950. Vtedy dohodu podpisoval severokórejský generál Nam Il a generálplukovník Kelly Harrison z americkej armády.

Odporúčané
V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) 23. februára 2024, 9:30

Novú vojenskú mierovú dohodu by preto mal podpisovať vrchný veliteľ armády, čo je titul, ktorý v KĽDR vďaka novej ústave získal práve Kim Čong-un. Titul najvyššieho vodcu, ako Kim Čong-una často označujú, nie je tým oficiálnym. Diktátor je po formálnej stránke predsedom Komisie pre štátne záležitosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia