Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júla 2019, 11:01
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Od júla na Slovensku opäť funguje linka dôvery pre ľudí s duševnými problémami

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Bezplatná telefonická Linka dôvery Nezábudka od júla opäť funguje a pomáha ľuďom s duševnými problémami získať relevantné informácie.

Liga za duševné zdravie na svojej facebookovej stránke informuje, že linka dôvery pre ľudí s duševnými problémami na Slovensku opäť funguje. Na čísle 0800 800 566 od júla po trinástich rokoch znova pomáhajú profesionáli v prípade psychickej krízy a sú pripravení konzultovať akékoľvek problémy spojené s duševným zdravím.

Ide o bezplatnú, anonymnú a 24-hodinovú linku, ktorá na Slovensku prestala fungovať ešte v roku 2006, pričom vtedy boli dôvodom finančné problémy. TV Noviny informujú, že na jej dôležitosť ešte vlani poukázala kampaň Vyliečme nezáujem, po ktorej skoro 2000 dobrovoľníkov vyzbieralo v slovenských mestách viac ako 46-tisíc eur

Odporúčané
Psychiater Pavel Černák: Pacienti občas napadnú doktora či sestričku, Prelet nad kukučím hniezdom odráža realitu minulosti Psychiater Pavel Černák: Pacienti občas napadnú doktora či sestričku, Prelet nad kukučím hniezdom odráža realitu minulosti 18. júna 2019, 14:55

To by však na ročnú prevádzku a všetky bočné výdavky nestačilo, a tak sa Linka dôvery Nezábudka obrátila na Úrad vlády. Premiér Peter Pellegrini daroval na prevádzku linky 80-tisíc eur

Linka poskytuje emočnú podporu, pomoc pri orientácii v ťažkej životnej situácii, kontakty na odborníkov a zariadenia aj kvalifikované odpovede na otázky z oboru psychológie a psychiatrie. 

TV Noviny informujú aj o štatistike, ktorá hovorí, že vďaka fungovaniu Linky dôvery Nezábudka klesol na Slovensku počet samovrážd cca o 10%. V roku 2003 sme v našej krajine registrovali 753 samovrážd, v nasledujúcich rokoch 676 a 679. 

Domov
Zdieľať
Diskusia