Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2019, 20:37
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Cestovanie MHD v Košiciach zdražie. Za niektoré lístky zaplatíš ako v Bratislave

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA KOŠICE
Uložiť Uložené

Poslanci v Košiciach odhlasovali zvýšenie cestovného. Od 1. septembra sa zvýši cena 30 aj 60-minútového papierového lístka.

Košičania si od 1. septembra priplatia za cestovné vo verejnej doprave. Poslanci v metropole východu schválili na mimoriadnom zasadnutí zdražovanie, ktoré by sa malo týkať napríklad papierových lístkov. Tie stúpnu v priemere o 46 percent, informuje TASR.

Štvorzastávkový lístok sa po novom zruší. Zmeny sa týkajú základného 30-minútového lístka, ktorý bude po novom stáť 90 centov oproti pôvodným 60 centom. Hodinový lístok a lístok zakúpený u vodiča bude drahší o polovicu a SMS lístok o 30 centov, teda 1,10 eur. 

Odporúčané
Mesiac sme v Bratislave žili s východniarskym platom. Chabých 5 € nám muselo vystačiť na posledný týždeň Mesiac sme v Bratislave žili s východniarskym platom. Chabých 5 € nám muselo vystačiť na posledný týždeň 28. februára 2019, 18:49

Zmeny sa týkajú aj mesačníkov, tie zdražejú z pôvodných 20 eur na 25 a novinkou je ročný predplatný lístok za 242 eur.  Bezplatne budú v košickej MHD naďalej cestovať deti do šiestich rokov. 

„Spomedzi krajských miest sme mali doteraz najlacnejšie lístky,“ povedal primátor Jaroslav Polaček pre TASR. Posledná zásadná zmena tarify bola uskutočnená pred 12 rokmi. Mesto v schválených materiáloch uviedlo, že počet cestujúcich klesá a prevádzkové náklady rastú.

Mesto Košice ako dôvod uvádza rast ekonomických nákladov, zároveň konštatuje, že čoraz menej obyvateľov využíva na prepravu MHD. Otázkou teda ostáva, či tento krok skutočne pomôže zmenám. „Zvýšiť cestovné a neriešiť parkovné je cesta do pekla,“ uviedol počas rokovania jeden z poslancov. 

Odporúčané
Boli sme na Luníku IX. Zničené paneláky, smrad po toluéne, ale aj obrovské zmeny k lepšiemu Boli sme na Luníku IX. Zničené paneláky, smrad po toluéne, ale aj obrovské zmeny k lepšiemu 22. mája 2019, 19:15
 
Domov
Zdieľať
Diskusia