Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2019, 11:31
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Turisti porušujú zákaz a kúpu sa v tatranských plesách, narúšajú tým jedinečný ekosystém

ZAUJÍMAVOSTI PRÍRODA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Do TANAPu ročne zavítajú 3,5 až 4 milióny návštevníkov.

Turisti nerešpektujú zákaz a počas teplých dní sa kúpu v tatranských plesách. Tým narúšajú citlivý ekosystém, keďže plesá sú domovom drobných živočíchov, informuje Správa Tanap na svojom Facebooku.

Odporúčané
Vysoké Tatry sa stali najvýznamnejšou letnou európskou destináciou Vysoké Tatry sa stali najvýznamnejšou letnou európskou destináciou 21. mája 2019, 14:14

„Problémom je, že náhradné populácie týchto druhov neexistujú, alebo sú príliš vzdialené. Tieto chladnomilné druhy našli svoje útočisko v poľadovej dobe práve vo vyšších polohách tatranských plies. Známym druhom je napríklad chránený glaciálny relikt žiabronôžka severská (Branchinecta paludosa), alebo glaciálny relikt veslonôžka Cyclops abyssorum,“ vysvetľujú v statuse. Kúpanie sa v plesách negatívne vplýva na ich celkový stav.

Turisti porušujú zákaz a kúpu sa v tatranských plesách, narúšajú tým jedinečný ekosystém
Zdroj: Oliver Ondráš/TASR

Ročne do TANAP-u zavítajú milióny turistov. Návštevníci škodia prírode nielen kúpaním, ale aj pohybom mimo značkovaného turistického chodníka. „Dochádza tak k erózii brehov, zakaľovaniu vody a poškodzovaniu pobrežnej vegetácie, ktorú často tvoria chránené druhy rastlín a pobrežných biotopov.“

Za vstup návštevníkov do plies hrozí pokuta 66 euro. Tatranské plesá majú vysokú biologickú a kultúrnu hodnotu a z týchto dôvodov si vyžadujú čo najprísnejšiu ochranu, uzatvára Správa Tanapu.

Domov
Zdieľať
Diskusia