Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
30. júna 2019, 20:27
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Magické huby majú hromady zdravotných benefitov, tvrdia vedci. Riskuješ však psychózy

ZAUJÍMAVOSTI DROGY
Uložiť Uložené

Látka psilocybín môže prospievať psychickému zdraviu.

Psychedelická látka psilocybín je vo väčšine krajín sveta zakázaná. Halucinogén obsahuje viac než stovka rôznych druhov hríbov, pričom všetky sú na Slovensku považované za ilegálne, rovnako ako ostatné drogy.

Keďže sa v Kanade nedávno zlegalizovala marihuana, magické huby sa stali atraktívnejšími. Jedia sa surové, uvarené, usušené i rozmixované. A keďže sú čoraz populárnejšie, pribúdajú aj štúdie na adresu ich zdravotných benefitov.

Magické huby majú hromady zdravotných benefitov, tvrdia vedci. Riskuješ však psychózy
Zdroj: unsplash

Jedna z nich zistila, že magické huby pomáhajú pacientom so samovražednými myšlienkami, s úzkosťou, obsedantno-kompulzívnou poruchou, závislosťou na alkohole či tabaku.

Ľudia, pre ktorých už život veľa neznamená, na psilocybíne zažívajú vraj „najdôležitejšie momenty svojho života“. V depresii tak huby pomáhajú nájsť nové svetlo, informuje portál Toronto Sun.

Odporúčané
5 policajtov sme sa spýtali, ako by reagovali, keby ťa nachytali s marihuanou 5 policajtov sme sa spýtali, ako by reagovali, keby ťa nachytali s marihuanou 30. marca 2019, 14:07

Účinky na depresiu pritom nie sú len krátkodobé, podľa viacerých výpovedí je po požití psilocybínu život svetlejší aj najbližších niekoľko týždňov. Rôzne lekárske organizácie síce benefity látky uznávajú, no dodávajú, že ide prakticky o klam. „Ľudia počujú, vidia či cítia veci, ktoré v skutočnosti neexistujú. Kvôli tomu zažívajú iné pocity, okrem úzkosti či nevoľnosti,“ vyjadrila sa Health Canada.

Magické huby majú hromady zdravotných benefitov, tvrdia vedci. Riskuješ však psychózy
Zdroj: John Hopkins University

Pozitívne správy o magických hubách sú síce pozitívnymi novinkami, no treba ich brať s rezervou. Na vedeckom poli totiž v súčasnosti nie je žiadna štúdia, ktorá by skúmala ich dlhodobé požívanie. Existujú dohady, že jedným z najzávažnejších vedľajších účinkov môžu byť pribúdajúce psychózy.

Pojem psychóza pochádza ešte z čias minulého storočia, kedy sa všetky mentálne poruchy rozdeľovali medzi neurózy a psychózy. Pri neuróze je človek mimo duševnej rovnováhy, pri psychóze už stráca pojem o realite a prestáva mať schopnosť rozlišovať skutočnosť od domnienky, sna či predstavy.

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

Magické huby tak síce môžu mať fantastický vplyv na mentálny stav človeka, ich dlhodobé požívanie však ešte treba poriadne skúmať. Potenciálne vedľajšie účinky sú totiž naozaj vážne.

Domov
Zdieľať
Diskusia