Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júna 2019, 19:36
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Podľa nového zákona budú musieť elektrické autá umelo hučať, aby ich bolo počuť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nevidiaci môžu mať s tichými motormi vážny problém.

Aj napriek tomu, že niektoré elektrické autá budú schopné jazdiť takmer nehlučne, na ulici ich zrejme budeš počuť. Nový zákon schválený Európskou úniou sa totiž snaží chrániť chodcov, ktorí sú doteraz zvyknutí na hlučnú dopravu.

Určite to poznáš aj ty, niekedy sa jednoducho riadiš ušami a cestu neskontroluješ stopercentne. Ak by elektromobily nebolo počuť, mohlo by dôjsť k vážnej nehode, čomu sa nový dodatok do európskeho práva snaží predísť, informuje BBCA, samozrejme, ďalšou rizikovou skupinou sú nevidiaci chodci.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tesla (@teslamotors),

Všetky nové elektrické vozidlá budú musieť byť vybavené zariadením, ktoré vydáva zvuk, aby boli ostatní členovia premávky a chodci informovaní o jeho pozícii. Novela už je v platnosti a špecifikuje, že musí ísť o zariadenie, ktoré napodobňuje zvuk klasického spaľovacieho motora.

Na počutie tak ani nebude jasné, či ide o elektromobil alebo klasické benzínové či dieselové auto. „Európska únia chce, aby boli benefity ekologickej dopravy dostupné a citeľné pre každého, no zároveň rozumieme aj negatívne stránky, napríklad tie od nevidiacich ohľadne tichosti vozidiel.“

Domov
Zdieľať
Diskusia