Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júna 2019, 12:16
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ružinov premení niektoré trávniky na lúky. Chce z nich urobiť raj pre živočíchy, ale aj ochladzovať sídlisko

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Mestská časť chce pomôcť rastlinstvu aj živočíchom.

Bratislavská mestská časť Ružinov bude zámerne nechávať niektoré trávniky rásť, aby tak v meste vytvorila lúky. Na svojej facebookovej stránke o tom nedávno informoval starosta Martin Chren, ktorý napísal, že Ružinov chce vytvárať miesta pre hmyz aj rastlinstvo. V praxi to znamená, že niektoré plochy bude kosiť len dvakrát ročne – raz na jar a druhýkrát na jeseň.

Medzi nepokosené plochy bude vysádzať aj lúčne kvety, takže sa v parkoch a uliciach nestretneš len s dlho trávou, ale aj farebnými záhonmi divoko rastúcich kvetov. Týmto spôsobom chce mestská časť pomôcť s letným ochladzovaním sídliska, vytváraním vhodnej plochy pre pôsobnosť včiel aj so zadržiavaním zrážkovej vody. Vedenie sídliska zvažuje aj vytvorenie mestských úľov na bytovkách.

Starosta na sociálnej sieti zverejnil aj zoznam lokalít, ktoré budú pretvorené na lúky ako prvé. Nájdeš ich v parku Ostredky, na Sputnikovej/Drieňovej, Tomášikovej, Ružinovskej a na križovatke Gagarinovej s Tomášikovou. Ak bude tento koncept fungovať, mestská časť nevylučuje, že bude v rozširovaní lúčnych plôch pokračovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia