Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. mája 2019, 16:07
Čas čítania 0:00
Šimon Kucka

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Emily Blunt v Tichom mieste. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Emily Blunt v Tichom mieste. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Zdroj: Miramax
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Neodvrávaj, lebo zomrieš!

Druhá májová nedeľa patrí tak, ako každý rok, našim mamám, starým mamám či krstným mamám. V tento deň si pripomíname, čo všetko pre nás naše mamy urobili a koľko času a trápenia ich stála výchova čo i len jediného dieťaťa. Nehovoriac o tom, keď je detí viac. Matky sú v tomto prípade akýmisi „hrdinkami” v rodinách, ktoré neváhajú pre svoje dieťa urobiť čokoľvek.  

V rámci tohto dňa venovaného ženskej časti rodičov sme si pre teba pripravili článok o tých najdrsnejších matkách v kinematografii. Mnohé z nich si siahli až na dno svojich síl, len aby zabezpečili bezpečie pre svojich potomkov. Niektoré z nich riešia problémy pokojnou cestou, no my sa pozrieme skôr na tie, ktoré strieľajú, bodajú, sekajú a občas prihodia aj cool hlášku.  

Pani Gumpová – Forrest Gump (1994, r. Robert Zemeckis)

Dokonalý príklad toho, čo všetko je žena ochotná urobiť pre svoje dieťa. Pani Gumpová (Sally Field) v tomto úžasne úprimnom filme stvárnila mamu Forresta Gumpa (Tom Hanks). Tá to už od narodenia svojho chlapca nemala jednoduché, keďže ho musela vychovávať sama a zároveň sa starať o penzión, kde spolu bývali. Ako každá matka, aj tá Forrestova občas urobila menšiu či väčšiu chybu, ako napríklad, keď dala svojmu dieťaťu meno po zakladateľovi Ku Klux Klanu.

Inak to ale bola veľmi milá pani, ktorá dobre vedela, že „život je ako bonboniéra,” „pre hlupáka každý hlúpy“ či „človek musí odložiť minulosť a až potom sa môže pohnúť vpred“. Aj keď mal malý Forrest odmalička problémy v škole kvôli svojmu slabému intelektu, bola jeho mama odhodlaná zabezpečiť mu vzdelanie za každú cenu. Ako to urobila, to je už druhá vec. Dokonalý príklad toho, že ani mamy nie sú perfektné, no napriek tomu sú ochotné obetovať pre svoje deti všetko.

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať Zdroj: Paramount

Splendid – Mad Max: Fury Road (2015, r. George Miller)

Splendid (Rosie Huntington-Whiteley) bola jednou zo žien vládcu Citadely menom Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne), kde žila v relatívnom luxuse, no bola opakovane znásilňovaná hrôzostrašným vodcom gangu. Tieto znásilnenia vyústili do neželaného tehotenstva. Aj napriek tomu sa Splendid neváhala postaviť najprv Maxovi Rockatanskemu (Tom Hardy) a neskôr aj samotnému Joeovi. 

V jednom okamihu sa jej podarilo ochrániť Furiosu (Charlize Theron), no vzápätí zahynula pod kolesami auta. Keďže bola Joeovou najobľúbenejšou ženou, pokúsil sa Immortan zachrániť svojho nenarodeného potomka, no zbytočne. Splendid však aj napriek vlastnej smrti zostáva jednou z najdrsnejších postáv na filmovom plátne. 

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať Zdroj: Warner Bros.

Meg Altman – Úkryt (Panic Room, 2002, r. David Fincher)

Fincher do hlavnej úlohy svojho napínavého home invasion thrilleru obsadil Jodie Foster, pričom jej dcéru si zahrala vtedy ešte len 12-ročná Kristen Stewart. Do ich domu sa vlámu traja zlodeji v snahe získať milióny dolárov, ukryté v špeciálnej miestnosti, tzv. panic room. Tú nechal v obydlí postaviť predchádzajúci majiteľ, záhadný milionár.

Miestnosť je vybavená rôznymi bezpečnostnými prvkami a viacerými ochrannými zariadeniami, no zlodeji sú pripravení dostať sa k peniazom za každú cenu. Mama aj s dcérou nemajú na výber, a tak sa skryjú dnu, pričom sa snažia odolať nebezpečným kriminálnikom. Jodie Foster tu ako matka brániaca dva ľudské životy predvádza mrazivý výkon.

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať Zdroj: Sony

Mildred Haynes – Tri billboardy kúsok za Ebbingom (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, 2017, r. Martin McDonagh)

Máme tu prvý ženský herecký výkon ocenený Oscarom v tomto zozname. Frances McDormand sa pred dvoma rokmi predstavila v čiernej komédii Martina McDonagha s názvom Tri billboardy kúsok za Ebbingom. Okrem toho, že snímka obdržala celý zástup ocenení, od ceny BAFTA cez Zlaté glóbusy až po Oscarov, sa tu blysli najmä hereckí predstavitelia. Woody Harrelson a Sam Rockwell boli nominovaní v rovnakej kategórii – najlepší herec vo vedľajšej úlohe – a za rovnaký film, čo sa nestalo od roku 1991 (Rockwell dostal Oscara).

Opäť sa vrátim k fantastickému výkonu McDormand, ktorá tu stvárňuje ženu menom Mildred Haynes. Jej dcéra bola pred časom znásilnená a zavraždená, no polícia na prípad kašle a Mildred sa tak rozhodla viesť s miestnymi mužmi zákona boj. Neústupná, tvrdohlavá a drzá, no napriek tomu ľudská a chápavá. Taký bol charakter ženy, ktorá sa odmietala zmieriť so šedou zónou a na svojej ceste prekročila mnoho hraníc. Jednoducho povedané, čo by matka neurobila pre svoje dieťa? Výnimočný počin.

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať Zdroj: Fox Searchlight

Charly Baltimore – Dlhý bozk na dobrú noc (The Long Kiss Goodnight, 1996, r. Renny Harlin)

Akčný thriller z pera scenáristu menom Shane Black sa točí okolo Samanthy Caine (Geena Davis) čoby učiteľky z malého mesta. Samantha má šťastný domov, priateľa aj malú dcérku, no zlomový bod v jej živote nastáva v okamihu, keď zistí, že trpí stratou pamäte a nepamätá si nič zo svojej minulosti. Spoločnosť jej robí Samuel L. Jackson ako súkromný detektív Mitch Henessey, ktorý jej má pomôcť odhaliť vlastné tajomstvá. 

Režijne síce nejde o práve najlepšie prevedenie, to však neuberá na žiadnej z ostatných stránok filmu. Geena Davis je určite jednou z najlepších postáv starostlivej matky, ktorá bez mihnutia oka dokáže eliminovať kohokoľvek, kto sa opováži skriviť čo i len vlas na hlave jej dcéry. 

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať Zdroj: New Line

Kráľovná matka – Votrelci (Aliens, 1986, r. James Cameron)

Pokračovanie legendárneho sci-fi Votrelec (1979) od Ridleyho Scotta nesie názov Votrelci a postaral sa oň autor Terminátora, Titanicu či Avatara. Po tom, čo sa Ripleyovej (Sigourney Weaver) podarilo zabiť Xenomorpha, sa poručíčka uložila na 60 rokov do hyperspánku na ceste vesmírnou loďou na Zem. Onedlho je však opätovne povolaná na vesmírnu misiu s cieľom zistiť, čo sa stalo s nezvestnými vojakmi na zdanlivo opustenej planéte. 

V poslednom akte Votrelcov sa Ripleyová púšťa do boja s najväčšou verziou Xenomorpha – Kráľovnou matkou. Tá produkuje vajíčka vesmírnych netvorov a privádza na svet stovky desivých monštier. Tieto dve „matky” spolu zvádzajú boj na život a na smrť a víťazne z neho môže vyjsť iba jedna z nich. Takúto matku rozhodne nechce nikto z nás, nech už je drsná ako len chce. 

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať Zdroj: Fox

Evelyn Abbott – Tiché miesto (A Quiet Place, 2018, r. John Krasinski)

Herecký kumšt predviedla vo filme svojho manžela (a zároveň aj po jeho boku) britská herečka Emily Blunt. V netradičnom horore Tiché miesto stvárnila Evelyn, tehotnú matku a manželku, ktorá musí ochrániť svoju rodinu pred nebezpečnými monštrami, zatiaľ čo nemôže vydať čo i len jediný zvuk. 

Blunt svoju rolu zvládla s prehľadom ako jedna z najuznávanejších herečiek sveta. Jej postava musela zvládnuť mnoho náročných situácií, ako napríklad klinec v nohe, pôrod alebo brodenie sa vode spolu s bábätkom a jedným z netvorov. Jednou z najlepších scén filmu je tá, keď Evelyn chytí do rúk brokovnicu. My už sa na to, čo nám v Tichom mieste 2 Emily predvedie, veľmi tešíme.

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Emily Blunt v Tichom mieste. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Zdroj: Paramount

Sarah Connor – Terminátor (The Terminator, 1984, r. James Cameron)

V roku 1984 musela čeliť vražednému stroju z budúcnosti, zvanému Terminátor (Arnold Schwarzenegger). Prežila a dokonca sa jej podarilo vychovať syna menom John Connor, ktorý o niekoľko desaťročí neskôr bude viesť vojnu proti strojom. Reč je o žene s veľkým Ž, Sarah Connor (Linda Hamilton).

Prešlo pár rokov a Terminátor je tu opäť, tentokrát v trochu inej podobe, aby sa pokúsil zabiť 10-ročného Johna Connora. Chlapcova matka tak urobí všetko pre to, aby jej dieťa prežilo, pričom je jej jedno, koľko rúk, nôh či krkov pri tom bude musieť zlámať. Meno Sarah Connor je synonymom slova badass. Najbližšie túto ženskú hrdinku uvidíme v ďalšom Terminátorovi s podtitulom Dark Fate. Film k nám dorazí na konci októbra tohto roku (viac info v tomto vlákne).

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Emily Blunt v Tichom mieste. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Zdroj: TriStar

Marge Gunderson – Fargo (1996, r. Joel a Ethan Coenovci)

Druhýkrát Frances McDormand v našom zozname a druhýkrát vo svojej ďalšej oscarovej úlohe. Tentokrát si zahrala v bezchybnej čiernej komédii svojho manžela Joela Coena, a to ako tehotná policajtka Marge Gunderson zo zasneženého zapadákova v Minnesote. V mestečku, kde sa nikdy nič nedeje, sa stala viacnásobná vražda. Marge sa snaží zlepiť kúsky rozbitej skladačky dokopy a pohľad na ňu nikdy neprestáva baviť. 

Klasické coenovské humorné dialógy, všadeprítomná tiesnivá atmosféra a nezvratný osud robia z tohto diela kultové. Divák je v poslednej tretine našponovaný ako traky a o hlavnú postavu sa vzhľadom k jej „stavu” začne opodstatnene obávať. Gunderson sa však aj napriek vysokému štádiu tehotenstva nebojí akcie a je rozhodnutá vyriešiť prípad za každú cenu. Snímka inšpirovala aj úspešný, rovnomenný seriál s Martinom Freemanom a Billym Bobom Thorntonom. 

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Beatrix Kiddo z Kill Bill či Ellen Ripley z Votrelca. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať Zdroj: Gramercy

Beatrix Kiddo – Kill Bill (2003/2004, r. Quentin Tarantino)

Pri myšlienke na drsné filmové matky príde ako prvá na um azda každému Uma Thurman alias Beatrix Kiddo alias Čierna mamba alias Nevesta v kultovke Quentina Tarantina, Kill Bill. Známy príbeh pomsty, ktorá je najlepšia podávaná za studena. Prílohou sú, ako inak, odseknuté končatiny, oskalpované hlavy, striekajúca krv a krabička cigariet Red Apples. 

Tarantino sa rozhodol vzdať poctu ázijským filmom o bojových umeniach práve prostredníctvom vlastného krváku nabitého hláškami, akciou, vybrúsenými dialógmi a ostrými nožmi. Natáčanie bolo občas aj nebezpečné a Quentin zabúdal na zdravie svojich hercov, no výsledok hovorí za všetko. „Tá žena si zaslúži svoju pomstu.

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Emily Blunt v Tichom mieste. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Zdroj: Miramax

Animované bonusy

O mamách sa v istom zmysle dá povedať, že sú superhrdinky. Doslova a do písmena to ale platí o Elastine z Rodinky úžasných (2004). Povedzme si pravdu, asi neexistuje mama, ktorá svojim deťom spraví raňajky, vybehne na nákup, medzitým zachráni svet pred globálnou hrozbou a ešte stihne pripraviť aj obed. 

Nech je už tvoja mama akokoľvek cool, nikdy zrejme nebude krotiteľkou drakov. To je výlučne prípadom Valky z animákov Ako si vycvičiť draka 2 (2014) a 3 (2019). Dlho si o nej mysleli, že zomrela, no ako sme zistili v druhom filme voľne založenom na knihe od spisovateľky Cressidy Cowell, opak je pravdou. 

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Emily Blunt v Tichom mieste. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Zdroj: Buena Vista/Fox
 

Bonus: matka! (mother!, 2017, r. Darren Aronofsky)

Biblická alegória rozpútala na premiére hotové šialenstvo. Diváci sa rozdeľovali na dva tábory, kedy jedni dielo chválili do nebies, no a tí druhí ho označovali negatívnymi prívlastkami. Film je o manželskom páre, tvorenom Jennifer Lawrence a Javierom Bardemom. Na prvý pohľad ide o idylickú dvojicu, no veci sa začnú nepekne vyostrovať, keď k nim do domu zavíta nečakaná návšteva. 

Lawrence tu predstavuje „matku Zem” a Bardem hrá Boha, ktorý jej nikdy nemá dosť. Aj keď možno nejde o práve najbežnejší obraz matky, Lawrence do úlohy vnáša niečo nadpozemské. Napriek všetkým svojim snahám o netradičné poňatie známeho príbehu zo Svätého Písma si režisér Aronofsky, Jennifer Lawrence a Javier Bardem vyslúžili každý po jednej nominácii na Zlatú malinu. 

Beatrix Kiddo z Kill Bill či Emily Blunt v Tichom mieste. Toto sú najdrsnejšie filmové matky, ktorým sa neoplatí odvrávať
Zdroj: Paramount
Domov
Zdieľať
Diskusia