Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2019, 11:16
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Unikli osobné údaje viac než miliardy užívateľov. Hackeri môžu mať v rukách aj tvoju adresu či dátum narodenia

TECH
Uložiť Uložené

Bezpečie v online svete zrejme nikdy nebude úplné.

Aj napriek tomu, že sa na súkromie v online svete kladie veľký dôraz, úniky dát sa nebezpečne dejú a je možné, že aj tvoje údaje už nie sú len na stránkach, kam si ich zadával. Samozrejme, šanca, že práve tvoje dáta niekto kúpi a zneužije, nie je práve veľká, no aj tak sú veľké úniky súkromných dát dôvodom na znepokojenie.

O jeden taký sa postarala zvláštna firma Verifications.io zaoberajúca sa dátami a marketingom. V rukách mali údaje 982 miliónov ľudí a išlo o jednu z najväčších databáz na svete. Okrem e-mailov, ktoré boli hlavnou zložkou, vedeli tiež o dátume narodenia, celom mene a často aj bydlisku či telefónnych číslach. Heslá či údaje o kreditných kartách by mali byť v poriadku.

Po úniku dát však firma zmizla a stiahla aj svoju webstránku, pričom celý prípad odmietla komentovať. O ich zamestnancoch sa toho veľa nevie, no ich každodennou náplňou bolo overovanie získaných dát, aby potom mohli firmám či agentúram potvrdzovať a overovať, či sú ich e-mailové kontakty stále funkčné.

Unikli osobné údaje viac než miliardy užívateľov. Hackeri môžu mať v rukách aj tvoju adresu či dátum narodenia
Zdroj: unsplash
Domov
Zdieľať
Diskusia