Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. marca 2019, 13:46
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Mužská antikoncepcia uspela v prvej fáze testovania na ľuďoch

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

V priebehu niekoľkých rokoch by sa mohla stať realitou.

Výskumníci sa už roky snažia vymyslieť efektívnu mužskú antikoncepciu, ktorá by nemala zbytočné vedľajšie účinky. Zatiaľ čo ženy majú na výber viacero možností hormonálnej antikoncepcie či prezervatívov, muži majú možnosť využívať len prezervatívy, alebo podstúpiť vazektómiu, ktorá je trvalá.

Aj preto sa výskumné tímy púšťajú do testovania nových možností, ako zabrániť tvorbe spermií natoľko, že by muži nemuseli so svojimi partnerkami rozmýšľať nad nechceným tehotenstvom.

Najnovšia štúdia pritom naznačuje, že aj keď nie je mužská antikoncepcia ani zďaleka realitou, čoraz viac sa k nej približujeme. Na University of Washington a LA BioMed sa do nej prihlásilo 40 mužov, píše The Guardian.


Všetci užívali jednu tabletku antikoncepcie denne, lenže 10 mužov užívalo placebo a ostatní mali nižšiu a vyššiu dávku látky 11-beta-MNTDC. Štúdia trvala 28 dní a ako ukazujú jej výsledky, v takomto časovom rámci antikoncepcia zafungovala.

Otestovaná antikoncepcia pôsobila na mužské hormóny LH a FSH stojace za tvorbou spermií. Tablety zároveň obsahovali látky, ktoré nahradzovali vplyv testosterónu v organizme, keďže antikoncepcia zastavuje jeho tvorbu v semenníkoch.

Výsledky skúmania vyznievajú nádejne. U mužov užívajúcich antikoncepciu zaznamenali výraznú redukciu tvorby týchto hormónov, čo znamená zníženú tvorbu spermií. Zatiaľ však presne nevieme, ako veľmi bola táto produkcia ovplyvnená, pretože na to bude potrebná dlhšia niekoľkomesačná štúdia.

V nasledujúcom kroku preto budú vedci skúmať, ako bola ovplyvnená tvorba spermií v priebehu troch mesiacov, pretože 28 dní nie je na vyvodenie potrebných záverov dostatočná doba. Už len samotný fakt, že látka úspešne zredukovala tvorbu spermií však výskumníkov povzbudil. Mužská antikoncepcia je čoraz reálnejšia a na trhu by sa v ideálnom prípade mohla objaviť v nasledujúcej dekáde.

Domov
Zdieľať
Diskusia