Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2019, 17:45
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

40 aligátorov zdrogovali ketamínom. Vedci im potom nasadili slúchadlá, chceli vedieť, ako fungoval sluch dinosaurov

ZAUJÍMAVOSTI VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Bizarný experiment z USA pozostával zo zdrogovania desiatok aligátorov.

Znie to naozaj poriadne neuveriteľne, no vedci z University of Maryland a Universität Munchen publikovali štúdiu v The Journal of Neuroscience, ktorej súčasťou bolo zdrogovanie desiatok amerických aligátorov ketamínom.

Jeho cieľom bolo skúmať neurálne mapy, teda spojenia v mozgu, ktoré okrem iného riešia prenos informácií o zvukových vlnách, ktoré aligátory generujú na lokalizovanie zvukov v ich okolí. Omnoho populárnejšie sú tieto mapy u nočných dravcov, napríklad pri sovách.

Štúdia sa presnejšie zameriavala na nepatrný čas, ktorý ubehne, kým aligátor zvukovú vlnu vydá a kým sa s informáciami vráti naspäť. Tieto milisekundy sú kritické pre presné lokalizovanie objektov v okolí, no nevieme, ako tomu bolo pri dinosauroch.

40 aligátorov zdrogovali ketamínom. Vedci im potom nasadili slúchadlá, chceli vedieť, ako fungoval sluch dinosaurov
Zdroj: unsplash

Keďže však dinosaury aj aligátory majú spoločného predka, vedci právom predpokladajú, že takýmto spôsobom vedeli lokalizovať aj dinosaury. Aby sme lepšie pochopili ich neurálne mapy, pokus sa vykonal na ich príbuzných – aligátoroch.

40 amerických aligátorov z Rockefeller Wildlife Refuge v Louisiane preto vedci zdrogovali ketamínom na uspanie a nasadili im citlivé slúchadlá a elektródy, ktoré monitorovali mozgovú činnosť reagujúcu na zvuk prehrávaný v slúchadlách.

40 aligátorov zdrogovali ketamínom. Vedci im potom nasadili slúchadlá, chceli vedieť, ako fungoval sluch dinosaurov
Zdroj: AJC/FDA

Tóny boli podobné tým, ktoré môžeš bežne počuť v prírode, a experiment dokázal, že aligátory používajú neurálne mapovanie podobne ako vtáky, ktoré sú s dinosaurami takisto príbuzné. Predpokladať tak môžeme, že dinosaury takisto dokázali v priebehu milisekúnd lokalizovať svoje okolie prostredníctvom špeciálnych zvukových vĺn.

Domov
Zdieľať
Diskusia