Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2019, 10:11
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Slovenská herečka si zahrala vo filme s Evou Green a aj pod vedením Luca Bessona. Teraz láka na bláznivú francúzsku komédiu

Slovenská herečka si zahrala vo filme s Evou Green a aj pod vedením Luca Bessona. Teraz láka na bláznivú francúzsku komédiu
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Herečka Jana Bittnerová už zajtra o 18.00 osobne uvedie snímku Je mi fajn, s.r.o. Po projekcii bude nasledovať aj beseda.

V poradí šiesty ročník Týždňa francúzskeho filmu Crème de la Crème je už momentálne v plnom prúde. Pre fanúšikov tejto kinematografie je pripravených až 37 kín v 24 mestách po celom Slovensku, takže na svoje si príde rozhodne každý. Tohtoročný bohatý program tvorí navyše 5 sekcií (Crème PremiéryCrème KomédieCrème ZločinCrème Deti a Príbehy slávnych), pričom na prehliadke sa osobne ukáže aj niekoľko zaujímavých hostí.

Naposledy sme ti priblížili napríklad francúzskeho režiséra Michela Ocelota, ktorý 7. marca (březen) uviedol svoju animovanú novinku s názvom Dilili v Paríži. No a dnes ti pre zmenu predstavíme Janu Bittnerovú, úspešnú slovenskú herečku žijúcu v Paríži. Tá totiž už zajtra uvedie snímku Je mi fajn, s.r.o. od režisérskej dvojice Benoît Delépine a Gustave Kervern, v ktorej si zahrala po boku Jeana Dujardina a Yolandy Moreau .

Jana Bittnerová sa narodila v rodine, ktorá v nej vzbudila veľký záujem o umenie. Čoskoro ju teda začali lákať všetky možné divadelné formy, a tak na divadelné dosky po prvýkrát vystúpila už ako desaťročná. Po ôsmich rokoch v amatérskom súbore v rodných Zlatých Moravciach študovala aj na bratislavskej Vysokej škole múzických umení v ročníkoch profesora Karola L. Zachara a Ladislava Chudíka.

Crème de la Crème - Jana Bittnerová
Crème de la Crème - Jana Bittnerová

Počas štúdia účinkovala v úspešných kabaretoch Fujarová Show či Rýchlokurz geniality a neskôr získala tiež stály angažmán v Divadle Andreja Bagara v Nitre (desať rokov spolupracovala s Jozefom Bednárikom, Karolom Spišiakom a Martinom Kákošom). Často vystupovala v Prahe, Bratislave, Budapešti, Krakove, Petrohrade i v Moskve a stvárnila napr. postavu Katinky v Katinke Heilbronnskej H. von Kleista, Nikoly v Molièrovej hre Meštiak šľachticom alebo Sonetky v Leskovovej Lady Macbeth Mcenského okresu.

Hrala však aj v monodráme Jany Juráňovej Salome, ktorú dokonca vo francúzskej verzii uviedla v Divadle Nesle v Paríži. V roku 1990 založila so skupinou ďalších umelcov známe divadelné združenie Teatro Tatro a o dva roky neskôr sa rozhodla odísť do Paríža, kde sa zdokonaľovala pod vedením Stuarta Seideho, Daniela Mesguicha a Maria Gonzalesa na Vyššom národnom divadelnom konzervatóriu.

Okrem iných spolupracovala napríklad aj s tvorcom Philippom Adrienom, ktorý ju angažoval do svojho divadla Théâtre de la Tempête, kde sa v jeho réžii objavila v Čechovovej hre Ivanov či v hre Sny (autor J. L. Bauer, réžia Philippe Adrien). V divadle Théâtre de la Tempête sme ju ďalej mohli vidieť v hre Koffiho Kwahulého Misterioso 119 alebo v predstavení  Passion, kde pod vedením Fanny Ardant stvárnila taliansku guvernantku.

Crème de la Crème - Jana Bittnerová
Crème de la Crème - Jana Bittnerová

Popri vystúpeniach v prestížnych parížskych divadlách ako herečka a mímka (Châtelet, Théâtre de Chaîllot, Národná opera Bastille) hrá pravidelne aj vo filmoch či televíznych inscenáciách. Spolupracovala s režisérmi, ako Luc Besson (Tajomstvo múmie), Yann Gozlan (Captives), François Ozon (U nich doma), Michel Gondry (Mikrób a Gasoil) či Jacques Audiard (Dheepan), ale aj s herečkami Juliette Binoche (Telle mère, telle fille) a Evou Green (Arsène Lupin).

Jana Bittnerová uvedie film Je mi fajn, s.r.o. dňa 9. marca o 18.00. Po projekcii bude nasledovať aj beseda, počas ktorej bude herečka odpovedať na otázky. Čo sa samotného príbehu týka, ten nám predstaví Monique, vedúcu spoločenstva Emauzy blízko mestečka Pau. Tam zamestnáva ľudí, ktorí sa dostali na dno a dostávajú novú šancu. Po rokoch sa však z ničoho nič vráti jej brat a zároveň darmožráč Jacques.

Zaujíma ho len ako zbohatnúť, a preto namiesto rodinného stretnutia pôjde najmä o stret dvoch odlišných svetov. Jacques navyše Monique a zopár ďalších priateľov z jej komunity nahovorí, že jedinou možnosťou na nový život je plastická chirurgia. A tak sa spolu vydajú na bizarnú cestu do Bulharska, kde je takýto zákrok pomerne lacný.

Pre viac informácií o filme Je mi fajn, s.r.o.

či samotnej prehliadke Crème de la Crème klikaj sem alebo sem.

Domov
Zdieľať
Diskusia