Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2019, 23:24
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Nacistický dozorca z Osvienčimu mal Slovenku Helenu poslať do plynu, ale zamiloval sa do nej a zachránil jej život

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Helena najskôr verila tomu, že by radšej zomrela, ako keby mala tvoriť pár s nacistom.

Žijeme v dobe, keď niektorí mladí ľudia v našej krajine začínajú spochybňovať historické fakty. Najsmutnejším príkladom, ktorý snáď hovorí za všetko, je príbeh mladého Adama z Bardejova.

Mladík sa na internete zviditeľnil po tom, čo preživšej holokaustu Eve Mosnákovej do očí tvrdil, že podľa neho žiadny holokaust neexistoval a v následnom reakčnom videu svoje názory zopakoval, pričom vyhlásil, že nacistické Nemecko len situáciu nezvládlo.

Nacisti však situáciu zvládali s prehľadom a odhady hovoria o tom, že počas druhej svetovej vojny zahynuli v koncentračných táboroch milióny nevinných ľudí.

Existovali plynové komory, vyhladzovacie čaty aj hrozivé podmienky, v ktorých museli väzni žiť. Odvážne je tvrdiť aj to, že väzni vlastne žili. Oni len prežívali a modlili sa, aby už nacistický teror skončil, pretože deň čo deň videli svojich známych a blízkych odpadávať od únavy či odchádzať do plynovej komory na istú smrť.

 Triediaca rampa v koncentračnom tábore

Nacistický dozorca z Osvienčimu mal Slovenku Helenu poslať do plynu, ale zamiloval sa do nej a zachránil jej život
Zdroj: Ernst Hoffmann/Bernhard Walter

Jedným z najznámejších koncentračných a vyhladzovacích táborov sa stal aj Auschwitz. Dva rozľahlé komplexy len niekoľko desiatok kilometrov od slovenských hraníc premenili okolie poľského mesta Osvienčim na peklo na Zemi.

Skončili v ňom aj tisíce Slovákov a Sloveniek. Nemci ich deportovali s vidinou práce a nového života, ale v skutočnosti boli transportovaní na smrť. Medzi nimi sa na jar roku 1942 nachádzala aj mladá Helena Citrónová, slovenská Židovka z Humenného, ktorá netušila, ako jej cesta do Poľska napokon skončí.

Jej príbeh postupom času rozpovedali tie najznámejšie svetové médiá a dôvody sú jasné. Aj keď bola židovská väzenkyňa, koncentračný tábor prežila vďaka láske s nacistickým dozorcom.

Helena bola po svojom príchode do koncentračného tábora Auschwitz zaradená do skupiny väzňov, ktorí pracovali možno najtvrdšie. Odpadávali priamo pri práci, prenášali ťažké kamene a nebyť šťastnej náhody, aj ona by skončila v plynovej komore.

Jedného dňa si všimla svoju sestru Rozinku s jej dvomi deťmi, ktoré stáli na triediacej rampe na začiatku tábora. Stála v skupine Židov, ktorí boli do tábora čerstvo transportovaní.

Helena Citrónová

Nacistický dozorca z Osvienčimu mal Slovenku Helenu poslať do plynu, ale zamiloval sa do nej a zachránil jej život
Zdroj: BBC

Medzi nimi sa vraj prechádzal samotný Mengele a vyberal si ľudí na svoje zvrátené experimenty. Deti v pracovnom tábore, kde nacisti vyžadovali každú ruku, nemali miesto. Väčšinou boli posielané do plynových komôr, pretože nemohli pracovať a nemohli byť živené, čo si uvedomovala aj Helena, keď svoju sestru zbadala. Zbytočne nemohla strácať čas.

Medzitým sa však udial moment, vďaka ktorému mohla Helena požiadať o pomoc priamo jedného z dozorcov a členov obávanej nacistickej jednotky SS. Franz Wunsch si Slovenku všimol, keď mu ju priviedli na narodeninovú oslavu. Helena už vtedy kratučko pracovala v skupine zvanej Kanada, kde prebiehalo triedenie vecí, ktoré zostávali opustené po privezených väzňoch.

V Kanade chcel skončiť každý, pretože kufre ponechané napospas osudu predstavovali aj zdroj jedla či cenností, ktoré sa z času na čas dali prepašovať. Ženy si tam dokonca mohli nechať narásť vlasy. Práve zo sekcie Kanada vyberal tamojší kápo niekoľko dievčat na spomínanú oslavu.

Sekcia Kanada

Nacistický dozorca z Osvienčimu mal Slovenku Helenu poslať do plynu, ale zamiloval sa do nej a zachránil jej život
Zdroj: The Holocaust Explained

Wunsch si chcel svoj veľký deň spríjemniť spevom, a tak sa pred neho postavila aj vybratá Helena. S ostatnými ženami mu zaspievali k narodeninám a on pocítil niečo, čo si v Auschwitzi nemohol dovoliť. Do slovenskej Židovky sa náhle zamiloval.

Láska medzi židovskou väzenkyňou a nacistickým dozorcom samozrejme nepripadala do úvahy. Helena si povedala, že radšej zomrie, ako keby mala tráviť čas a randiť s príslušníkom SS, avšak situácia sa postupom času začala meniť. Wunsch sa do Slovenky skutočne zamiloval, nešlo o krátkodobé vzplanutie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia