Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2019, 14:11
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Vo filme Ostrým nožom neonacisti Moloch a Momo zavraždia študenta. Takto znie titulná skladba od Jany Kirschner

Vo filme Ostrým nožom neonacisti Moloch a Momo zavraždia študenta. Takto znie titulná skladba od Jany Kirschner
Zdroj: Michaela Kostková
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Očakávaná slovenská snímka od režiséra Teodora Kuhna odhaľuje niekoľko ďalších nových záberov. A to vďaka hudobnému klipu k ústrednej skladbe.

Známa slovenská speváčka Jana Kirschner nahrala titulnú skladbu k blížiacej sa snímke Ostrým nožom, inšpirovanej príbehom vraždy Daniela Tupého. Pieseň Dunaj, ktorá svojím textom, melódiou či atmosférou citlivo dopĺňa film režiséra Teodora Kuhna, sa v týchto chvíľach nachádza v slovenských rádiách, pričom k samotnej piesni bol už dokonca zverejnený aj videoklip. V ňom si okrem iného môžeš vychutnať aj niekoľko nových záberov priamo z filmu.

Pesničku Dunaj som nosila v hlave veľmi dlho. Napokon vznikla takmer náhodne v štúdiu pri jam session. Bola hotová asi za päť minút a nás okamžite prekvapilo, aká silná emócia z nej išla,“ opisuje Jana Kirschner. „Hovorila som si, že toto asi nie je pesnička na platňu. Cítila som však, že sa jedného dňa objaví film, na ktorý bude sedieť. Zhodou okolností som asi o týždeň čítala rozhovor s Teom a okamžite som mu napísala. A on mi hneď odpísal: ‚Áno,  je to tá pravá pesnička’“.

Podľa speváčky sa skladba Dunaj a snímka Ostrým nožom navzájom dokonale dopĺňajú. „Kreatívni ľudia sa asi vo vzduchu prepájajú myšlienkami. Bez toho, aby sme sa s Teom predtým stretli, som napísala text, ktorý presne sedí k jeho filmu. Je to zázrak. Pesnička, ktorá len tak ‚plávala’ v priestore, zrazu v spojení s týmto filmom prináša skutočný a silný odkaz,“ dodala Kirschner, ktorá je autorkou textu a hudbu skomponovala spolu s Tomášom Fuchsom.

Jana Kirschner venuje emotívnu skladbu Dunaj filmu Ostrým nožom.
Jana Kirschner venuje emotívnu skladbu Dunaj filmu Ostrým nožom. Zdroj: Michaela Kostková

Réžie vyššie priloženého videoklipu sa ujal sám Teodor Kuhn. Ten sa skladbu Jany Kirschner rozhodol netradične zakomponovať priamo do deja snímky. „Pieseň Dunaj má vo filme dôležité miesto a stáva sa súčasťou príbehu. Je umiestnená v scéne, z ktorej ma dodnes pri pozeraní mrazí,“ prezradil Teodor Kuhn s tým, že skladba má v sebe zvláštnu nostalgiu. „Akoby sa stalo niečo veľmi smutné, ale už dávno a ostala len matná spomienka a prázdno, ktoré sa už nikdy nezaplnia. Zhrubnutá jazva. Myslím, že presne o tom je aj náš film“. 

Ostrým nožom rozpráva fiktívny príbeh Ľudovíta, ktorému neonacisti zavraždia syna. Z útoku sú obvinení štyria páchatelia, pre chybné rozhodnutie sudkyne sa však dostanú na slobodu. Otec, odhodlaný odhaliť pravdu, sa púšťa do nevyrovnaného boja s nečinnou políciou, skorumpovaným súdnictvom aj vládnucou mafiou. Aká je však jeho šanca vyhrať nerovný boj s prehnitým systémom?

Hlavnú postavu filmového otca stvárnil Roman Luknár, matku zavraždeného chlapca si zahrala Ela Lehotská, v úlohe syna vystupuje David Hartl. V ďalších postavách sa predstavia aj Miroslav Krobot, Marián Mitaš, Táňa Radeva, Jana Oľhová či rapperi Moloch Vlavo a Momo. Ostrým nožom sa do slovenských kín dostane od 21. februára 2019, a to vďaka distribučnej spoločnosti Continental film.

Film Ostrým nožom produkuje spoločnosť nutprodukcia s.r.o. Jeho koproducentami sú Madness Productions s.r.o., Rozhlas a televízia Slovenska a nutprodukce s.r.o. Vznik a distribúciu tohto filmu finančne podporil Audiovizuálny fond. Film finančne podporili Státní fond kinematografie, Bratislavský samosprávny kraj a Ars Bratislavensis. Na spolupráci sa podieľa HomeMedia production s.r.o.

Domov
Zdieľať
Diskusia