Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. januára 2019, 14:41
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Ako sa naučiť obrovské množstvo informácií za rekordne krátky čas? Odpoveďou môžu byť mnemotechnické pomôcky

Ako sa naučiť obrovské množstvo informácií za rekordne krátky čas? Odpoveďou môžu byť mnemotechnické pomôcky
Zdroj: unsplash.com / Mathew Schwartz
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Práve mnemotechnika má na svedomí väčšinu, ak nie všetky pamäťové rekordy.

Zimný semester, ale aj prvý polrok sa našťastie pomaly blížia ku koncu, no aj ty si si možno počas tohto stresujúceho obdobia uvedomil, že učitelia a profesori chcú toho od nás niekedy veľmi veľa.

Hovoríme o kvantách informácií, ktorými by si mal na skúške či písomke disponovať. A ak nepatríš medzi tých, ktorý by holdovali priebežnému učeniu, potom ti neostávalo nič iné, ako sa všetko naučiť behom pár dní.

Natlačiť také množstvo informácii do hlavy pritom nie je vôbec jednoduché, no aj tu existujú určité triky, ktoré ti môžu pomôcť viac, ako by si čakal. Nazývajú sa mnemotechnické pomôcky.

Mnemotechnika ako taká má veľký praktický význam. Vďaka nej sa môžeš naučiť učivo na skúšku, doslovné znenie vety, osnovu prednášky, heslá, argumenty, dokonca i celú knihu naspamäť.

Mnemotechnické pomôcky
Mnemotechnické pomôcky Zdroj: unsplash.com / Timothy Eberly

 

Mnemo...čo?

Pojem mnemotechnika pochádza z latinského slova „ars memoria“, čiže umenie pamäti. Mnemotechnické mechanizmy slúžia na organizovanie pamäťových dojmov, zlepšovanie spomienok a pomáhajú pri zlučovaní a vytváraní myšlienok.

Mnemonika je obzvlášť užitočná na zapamätanie si informácií, ktoré nie sú dobre štruktúrované. Sú to teda pamäťové triky, pomocné mechanizmy, ktoré uľahčujú zapamätávanie a následné vybavovanie si informácii z pamäti. Môžu byť založené na verbálnej, akustickej a vizuálnej báze, ale tiež na báze voľných asociácii.

Mnemotechnika je vo svojej podstate formou mediačných procesov. Pýtaš sa čo sú mediačné procesy? Mnohé skupiny slov sa človek neučí naspamäť ako izolované podnety, ale ako isté sprostredkujúce mediačné medzipodnety. Tieto mediačné medzipodnety môžu mať formu slova či vety.

Napríklad pri dvojici mačka - kačka môže byť mediátorom fakt, že obaja patria do skupiny zvierat, ale aj fakt, že majú 4 hlásky rovnaké a tým pádom medzi nimi vzniká rým. Mediátor je teda niečo ako asociačná nápoveď.

Pre ilustráciu ti uvedieme rýchly príklad. Dajme tomu, že si chceš zapamätať názvy planét v presnom poradí, tak, ako idú za sebou. Čiže Merkúr, Venuša, Earth – Zem, Mars, Jupiter, Saturn, Urán, Neptún. Na jednoduchšie zapamätanie použiješ vetu „My Very Educated Mother Just Served Us Nougat“. Aby sme uviedli aj slovenský príklad, poďme do ríše rímskych číslic, kde I = 1, V = 5, X = 10, L = 50, C = 100, D = 500, M = 1000. Ivan Viedol niu Lesnou Cestou Do Mesta.

Tu je ukážka Nemca Simona Reiharda, ktorý sa naučil 52 kariet za 21,9 sekundy

 Typy mnemotechník

Typologická - ide o spojenie nového s dobre známym, pokiaľ možno so svojím náprotivkom

Substitučná - spočíva v nahrádzaní čísel písmenami a slovami alebo naopak

Združovacia-  ide o viazanie zapamätávaných slov do pomocných viet, tzv. mostov

 

Jednotlivé druhy

Metóda pamäťových palácov 

Táto metóda funguje dobre, ak si chceme zapamätať nesúvisiace slová v určitom poradí. Hlavný princíp je, že položky, ktoré si chceme zapamätať, si predstavíme na určitých miestach. Všeobecne je vhodné, ak si konkrétne veci predstavíme na miestach, kde by sme ich bežne nečakali.

Vhodný príklad by mohol byť zoznam vecí, ktoré chceme kúpiť a tie priradiť napríklad k miestnostiam v byte. Koľko položiek chceme kúpiť, toľko symbolických miest si predstavíme.

V praxi: Vchádzam do bytu, vojdem do chodby, kde sú namiesto koberca porozbíjané vajíčka, napravo sú dvere do obývačky, na ktorých je pribitý krajec chleba, keď vojdem do obývačky, televízor vyzerá ako krabica od cereálií, namiesto záclon na okne sú krajce chleba, namiesto koberca je podlaha zasypaná múkou, v kuchyni z kohútika tečie kofola, v šálke rastú kvety.

 Metóda kľúčových slov

Domov
Zdieľať
Diskusia