Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2019, 16:45
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Za nosenie maskáčov budeš môcť na Slovensku dostať vysokú pokutu

ZAUJÍMAVOSTI VOJNY
Uložiť Uložené

Dnešné rokovanie vlády prinieslo novelu zákona.

Ak sa budeš chcieť hrať v blízkej budúcnosti na slovenského vojaka, zrejme za to draho zaplatíš. Na dnešnom rokovaní vlády naša exekutíva schválila novelu zákona, podľa ktorej budeš môcť za neoprávnené využívanie vojenských uniforiem aj oficiálneho označenia Ozbrojených síl Slovenskej republiky dostať pokutu až 500 €.

Novela zákona sa chce zameriavať najmä na zneužívanie označenia našej armády polovojenskými alebo extrémistickými skupinami, ktoré na Slovensku v posledných rokoch vznikali.

Množstvo mladých mužov sa v súčasnosti hráva na vojakov v aktuálnych uniformách Ozbrojených síl Slovenskej republiky, na čo si budú musieť dávať pozor. Pokúšať osud a využívať bez povolenia oficiálne uniformy sa za toľké peniaze zrejme nevyplatí.

Minister obrany Peter Gajdoš skonštatoval, že uniformy sú určené výlučne pre našich vojakov či absolventov dobrovoľnej vojenskej prípravy, aktívnych záloh a pre vojakov mimoriadnej služby po dobu jej výkonu.

Nový zákon sa pritom bude postihovať ľudí len pri neoprávnenom nosení aktuálnej vojenskej uniformy. Ak teda máš v skrini uniformu so starými vzormi po otcovi či dedovi, pokojne v nej zrejme môžeš pobehovať po lese.

Ako uvádza ministerstvo, nejde pritom o žiadnu cielenú diskrimináciu skupín ako rybári či poľovníci, ktorí radi nosia práve maskáčové oblečenie. Pre nich sa samozrejme nič zvláštne nemení.

Ministerstvo sa však poistilo a ak ťa policajti chytia v oblečení, na ktorom nájdu štátny znak Slovenskej republiky a na prvý pohľad by si odev mohli pomýliť s oficiálnou vojenskou uniformou, budú ťa mať možnosť pokutovať.

Za vojaka Slovenskej republiky sa z pochopiteľných dôvodov nebudeš môcť vydávať ani v písomnom styku, na internete či prostredníctvom svojho auta.

Zákon síce schválila vláda, lenže aby vstúpil do platnosti, ešte potrebuje prejsť cez náš parlament. V ňom má momentálne vláda iba krehkú väčšinu, a tak uvidíme, ako sa situácia vyvinie a či po schválení začne platiť od 1. mája, ako sa očakáva, alebo sa vstup do platnosti oddiali.

Anketa:
Súhlasíš s novelou zákona a pokutami za nosenie vojenskej uniformy?
Áno
Nie
Áno
38 %
1216 Hlasov
Nie
62 %
1980 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia