Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. decembra 2018 o 10:31
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Súd nariadil, že Severná Kórea musí zaplatiť 500 miliónov dolárov za smrť amerického študenta

ZAUJÍMAVOSTI SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Rozsudok amerického súdu znie jasne.

Americký študent Otto Warmbier skončil v roku 2016 v rukách severokórejského režimu, keď sa zo zakázaného poschodia svojho hotela v KĽDR pokúsil ukradnúť plagát s politickou propagandou. Severná Kórea ho zadržala a odsúdila na dlhé roky nútených prác aj väzenia, avšak americkej vláde sa minulý rok pred začiatkom leta podarilo vyjednať Ottov návrat.

Späť domov sa vrátil ako 22-ročný, lenže v minulosti talentovaný študent už svojim rodičom nemohol robiť radosť.

Po brutálnom zaobchádzaní v izolovanej krajine stratil zrak aj sluch, mal poškodený mozog a o niekoľko dní zomrel. Celkovo strávil v Severnej Kórei viac ako 17 mesiacov, ale po návrate mu rodičia sľúbili, že od súdov budú žiadať spravodlivosť.


Odporúčané
V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) 23. februára 2024 o 9:30

Americký federálny sudca vo Washingtone napokon vyniesol rozsudok priamo na Vianoce. Znie celkom jasne, Severná Kórea sa previnila, keď Otta využila na propagandistický boj so Spojenými štátmi, pričom s ním zaobchádzala barbarsky, mučila ho a spôsobil aj to, že napokon predčasne zomrel. Rodičom preto musí zaplatiť cez 500 miliónov dolárov.

Odškodnenie pre rodinu nemá podľa sudcu slúžiť na to, aby na smrti svojho syna rodičia akokoľvek zarobili, skôr naopak. Žiadny rozsudok im už Otta nevráti, a tak ide len o riadne potrestanie vinníka.

Samozrejme, rozsudok neznamená, že Severná Kórea okamžite ochotne vyplatí odškodné. Krajina sa zatiaľ k rozsudku nijak nevyjadrila a ako informuje CNN, časť peňazí zrejme rodičia Otta dostanú zo severokórejského majetku, ktorý bol v Spojených štátoch zadržaný a zmrazený. V roku 2017 jeho hodnota dosiahla 63 miliónov dolárov.

Domov
Zdieľať
Diskusia