Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2018, 16:16
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Vedel by si sa vzdať vecí príznačných pre kapitalizmus? Otestuj sa a odstráň zo života týchto 10 činností

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Kapitalizmus je súčasťou nášho života.

Podľa niektorých vrcholných politikov kapitalizmus na Slovensku nie je a nikdy nesmie byť. My si však myslíme, že na Slovensku kapitalizmus je. Výrazne ovplyvňuje náš každodenný život.

Ak náhodou nevieš, čo toto slovo znamená, vygooglili sme to za teba:  Medzi základné vlastnosti kapitalizmu patria súkromné vlastníctvo a voľný trh. Kapitalizmus bežne označuje ekonomický systém, ktorý sa zakladá na súkromnom vlastníctve výrobných prostriedkov a súťaži súkromných podnikov na trhu a (sekundárne) aj na veľkej individuálnej podnikavosti, úsilí o dosiahnutie zisku a sústavnom reinvestovaní zisku.

Vedel by si však žiť bez niektorých vecí, ktoré sú svojim spôsobom charakteristické pre kapitalizmus? Čitatelia The Guardian majú jasnú predstavu, ako by to malo vyzerať. Svoje tipy poslali redakcii a tá dala dohromady 24 bežných činností či vecí, ktoré sa dajú podľa nich nahradiť „nekapitalistickým riešením“.  My sme zoznam trochu upravili a zúžili na 10 bodov, aby sedel na naše pomery.

Nepoužívaj mobil a tablet

Keď je nuda, natiahneš ruku do vrecka, vytiahneš mobil a donekonečna scrolluješ. Čo je smutné, tak to je už prirodzený reflex väčšiny z nás, ktorý si už ani neuvedomujeme. Čo ak strčíš ruku do vrecka a nenájdeš tam svoje inteligentné zariadenie?

Nepoužívaj auto

Auto je neodmysliteľnou súčasťou bežného života. Vieš si ale predstaviť život bez neho? Chodíš s ním do roboty, na nákupy, na dovolenku. Miestami je to určite ťažké, no nie nemožné.

Vedel by si sa vzdať kapitalizmu? Otestuj sa a odstráň zo života týchto 10 vecí
Vedel by si sa vzdať kapitalizmu? Otestuj sa a odstráň zo života týchto 10 vecí Zdroj: unsplash.com

Zdieľaj jedlo s tými, ktorí to potrebujú

V tomto prípade neodstraňujeme, ale pridávame. Keď vstúpiš do supermarketu, máš na výber desiatky rôznorodých potravín. Niektoré, ak im skončí záruka a nik si ich nekúpi, skončia v kontajneri. Tesne pred zárukou bývajú za zlomok ceny. Skús pravidelne nakupovať takéto potraviny a zúčastni sa charitatívnej akcie, kde budú využité.

Nakupuj len to, čo potrebuješ

Kupuješ si sladkosti, doplnky k svojmu outfitu či balenú vodu? Skús s tým prestať. Kupuj si len nevyhnutné veci a tie, ktoré použiješ raz a skončia v šuplíku, si nekupuj. Sekundárnym efektom bude, že ušetríš celkom slušný peniaz.

Odstráň zo svojho života Facebook, Instagram a iné sociálne siete

Sociálne siete slúžia na informovanie, zarábanie, zábavu, vytvorili pracovné príležitosti a obsahujú obrovské dáta rôznorodého obsahu. Nenápadne sa stali prirodzenou súčasťou bežnej rutiny. Vzdať sa ich je ťažké, no dá sa to.

Vedel by si sa vzdať kapitalizmu? Otestuj sa a odstráň zo života týchto 10 vecí
Vedel by si sa vzdať kapitalizmu? Otestuj sa a odstráň zo života týchto 10 vecí Zdroj: unsplash.com

Ak použiješ internet, potom choď do knižnice

Internet náš každodenný. Vedel by si si predstaviť, že by si po každom použití internetu navštívil knižnicu? Hneď by si si rozmyslel, či sa ti chce googliť, kde je najbližšia autobusová zastávka. Navyše, ak by si prestal používať mobil, ako sme spomenuli vyššie, používanie internetu by sa zmrštilo len na to v počítači.

Miesto drogérie a kozmetiky použi prírodné náhrady

Denná hygiena už dávno nie je len o umývaní zubov a prepláchnutí tváre. Rôzne odličovanie srandy, mastičky, šminky, lieky na podporu pleti a takto by sme mohli pokračovať donekonečna. Vedel by si si predstaviť, že by si sa týchto procedúr zbavil?

Vedel by si sa vzdať kapitalizmu? Otestuj sa a odstráň zo života týchto 10 vecí
Vedel by si sa vzdať kapitalizmu? Otestuj sa a odstráň zo života týchto 10 vecí Zdroj: unsplash.com

Oblečenie si kupuj v sekáči

Byť trendy je v móde a pravidelné obnovovanie šatníka je už normálne. Dokázal by si tento stereotyp zmeniť? Miesto drahých vecí z aktuálnej sezóny skús navštíviť second-hand. Oblečenie je za pár centov a niekedy dokonca natrafíš na značkové kúsky. 

Nesleduj televíziu či Youtube kanály, čítaj knihy

Klasika. Vymeň televíziu a Youtube za kvalitnú beletriu či náučnú knihu. Spravodajstvo sleduj na internete alebo si kúp noviny.

Využívaj „sharing“ všade tam, kde sa to dá

Aj na Slovensku sa začína myslieť na sharing. V Bratislave či Trnave existuje bikesharing, Košice zas skúšajú carsharing. Nahraď MHD bicyklom, zahraj si na klavíri, ktoré je na námestí. Využi benefity svojho okolia.

Anketa:
Zvládli by ste mesiac „bez kapitalizmu“?
Áno, zvládol
Nie, nedokážem si to predstaviť
Ťažko povedať
Už tak dávno žijem
Skúsil som, nezvládol som to
Áno, zvládol
22 %
130 Hlasov
Nie, nedokážem si to predstaviť
33 %
198 Hlasov
Ťažko povedať
40 %
243 Hlasov
Už tak dávno žijem
4 %
22 Hlasov
Skúsil som, nezvládol som to
2 %
10 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia