Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2018, 18:11
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Čína potichu buduje armádu miliárd švábov. Nechutné živočíchy zjedia to, čo od nich krajina vyžaduje

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložiť Uložené

Živočíchy sa osvedčili pri odstraňovaní odpadu.

Čím lepšie je na tom populácia krajiny, tým viac jedla si môže dovoliť, kvôli čomu vyprodukuje obrovské množstvá odpadu. Obyvatelia čínskeho Pekingu podľa odhadov zverejnených v magazíne NewsCorp denne vyprodukujú 25-tisíc ton odpadu, zatiaľ čo ročne sa vraj množstvo odpadkov nabalí natoľko, že konečné číslo znie 9 miliónov ton.

Čínske smetiská a skládky už dávno nestíhajú spracovať toľko odpadu, čo Číňania vyprodukujú, a tak miestni vizionári vymýšľajú nové spôsoby, ako by mohla krajina s odpadkami nakladať. Pri jednom nápade sa ako kľúčové ukázali šváby.

Najčastejšie o šváboch počuješ ako o nechutných živočíchoch, ktoré sa ťažko zabíjajú a vedia rýchlo zamoriť celé miestnosti, byty či nehnuteľnosti. Číňania však už dávno zistili, že šváby sa dajú použiť oveľa efektívnejšie.

Po krajine preto začali vznikať miesta, kde by si dnes našiel miliardy švábov uzatvorených v klietkach, kam ústi potrubie plné vyhodených potravín z domácností či reštaurácií. Skládky ho nestíhajú likvidovať, ale šváby si na zbytkoch veľmi radi pochutnajú.

Odporúčané
Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul 17. apríla 2024, 9:30

Jedna obrovská švábia farma leží v meste Jinan. Spravuje ju spoločnosť Shandong Qiaobin Agrucultural Technology Co a miestne šváby dokážu denne spracovať približne 50 ton odpadkov.

Napchávajú sa nepretržite od rána až do večera, takže odpadky na farmu prúdia neustále, a tento spôsob ničenia odpadu sa osvedčil natoľko, že rovnaká spoločnosť už plánuje otvoriť tri nové farmy. Ak pôjde všetko ako po masle, budúci rok budú živočíchy zodpovedné za odstraňovanie tretiny vyprodukovaného potravinového odpadu v meste.

Živočíchy po smrti potom putujú na farmy ako krmivo pre ošípaných či dobytka, takže majú svoj význam aj po tom, čo si splnia úlohu pri odpadkoch.


Šváby však v Číne využívajú aj pri výrobe mnohých liekov, mastí, tabletiek či výživových doplnkov. Ako skonštatoval zástupca jedného z výrobcov liečiv, nechutné živočíchy majú v sebe potenciál pomáhať miliónom ľuďom. Nikomu nezáleží na tom, či ich vylieči látka zo švába, ak je naozaj účinná a úspešná.

Objavujú sa však aj hlasy realistov, ktorí síce vnímajú potenciál švábov, ale upozorňujú, že zhromažďovanie miliárd švábov na jednom mieste znie ako recept na environmentálnu katastrofu.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Keby z farmy náhodou živočíchy unikli, okamžite by vedeli zamoriť aj celú štvrť mesta, pretože sa vedia rýchlo rozmnožovať a na farmách na to majú vytvorené dokonalé prostredie, skonštatoval profesor Zhu Chaodong.

Domov
Zdieľať
Diskusia