Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. decembra 2018, 12:30
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Žijú 600 km od ľudí a 4 mesiace nevidia slnko. Antarktída slúži vedcom aj ako príprava na Mars

ZAUJÍMAVOSTI ANTARKTÍDA
Uložiť Uložené

Podmienky, ktoré by dostali do kolien kohokoľvek. Život na najväčšej púšti nie je sranda.

Jednou z veľkých vesmírnych udalostí nasledujúcich rokov bude moment, keď sa človek prvýkrát prejde po povrchu Marsu. V súčasnosti nejde o žiadnu utópiu, ale iba o záležitosť času a pripravenosti.

Červená planéta je od nás vzdialená priemerne 225 000 000 kilometrov. Prepraviť sa na takú cestu nie je vôbec jednoduché. Každopádne, pri podobných akciách je potrebné riešiť kopu ďalších vecí.

Treba zohľadniť fakt, že cestujú ľudské bytosti a nie žiadne roboty či technologické zariadenia. Určite to poznáš. Keď si už niekedy putoval niekam ďaleko a presun ti trval celé hodiny. Všetko ťa bolelo, bol si nevyspatý a znudený. O čosi odlišnejším problémom bude čeliť posádka, ktorá sa vydá smerom k Marsu.

Žijú 600 km od ľudí a 4 mesiace nevidia slnko. Antarktída slúži vedcom aj ako príprava na Mars
Zdroj: Niketh Vellanki

Keďže pôjde do odľahlých končín, nebude jej mať v prípade potreby kto pomôcť a bude odkázaná na seba. Na všetko je potrebné sa dôkladne pripraviť a nenechať nič na náhodu. Ako sa ľudia zachovajú v podobnej situácii? Jedným zo spôsobov, ako predpovedať ich správanie, je pozrieť sa na obdobné, respektíve simulované prípady u nás na Zemi.

Odporúčané
Róbert Vrábel o Antarktíde: Ľudia majú sex aj v stanoch, raz som primrzol k záchodu (Rozhovor) Róbert Vrábel o Antarktíde: Ľudia majú sex aj v stanoch, raz som primrzol k záchodu (Rozhovor) 15. novembra 2023, 9:30

Jedným z nich je polárna stanica Concordia na Antarktíde. Postavili ju vo výške 3 200 metrov nad morom na jednom z najchladnejších miest na zemeguli. Neraz tu teplomer ukázal aj vyše -80 °C. Výskumníci, ktorí tu trávia čas, musia okrem mrazov čeliť aj nedostatku či nadbytku slnečného svitu. Sú mesiace, kedy slnko nevidia vôbec.

Podobné podmienky spôsobujú, že výskumníci musia čeliť psychickým problémom, úzkosťami a ďalším nepríjemnostiam Majú tzv. winter-over syndróm. Dlhé mesiace bez slnečného svitu sa nachádzajú opustení kdesi uprostred chladnej púšte, čo narúša ich mentálne zdravie. Sú v strese a dochádza k sociálnej izolácii.

Najbližšia ľudská posádka je vzdialená 600 kilometrov ďaleko. Je to dokonca viac, ako vzdialenosť medzi ľuďmi na Zemi a astronautmi na ISS. Vedel by si si predstaviť fungovať podobne ako výskumníci z Concordie?

Žijú 600 km od ľudí a 4 mesiace nevidia slnko. Antarktída slúži vedcom aj ako príprava na Mars
Zdroj: Stephen Hudson

Ich pobyt zároveň slúži na výskum. Odborníci sa budú snažiť získať čo najviac informácií, aby vedeli pomôcť budúcim vesmírnym posádkam.

Domov
Zdieľať
Diskusia