Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. novembra 2018, 13:50
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Možno takto vyzeral Ježiš. V Izraeli našli nezvyčajnú podobizeň v starom chráme

ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Bohužiaľ je pamiatka zo Šivty vo veľmi zlom stave.

Keď žil, tak o fotoaparátoch ešte ani len nechyrovali. Ľuďom tak na zaznamenávanie osôb a tvárí zostávali len tradičné ako mozaiky či maľby. Vďaka nim sa nám zachovali podobizne z histórie.

Avšak, čím viac storočí dozadu človek pátra, tým menej realisticky sú osobnosti zobrazované. Poľahky by sme dokázali vytvoriť dlhý zoznam osôb, ktorých skutočnú podobu by sme radi videli.

Možno takto vyzeral Ježiš. V Izraeli našli nezvyčajnú podobizeň v starom chráme
Zdroj: Zachary Olson

Zameriame sa samozrejme na Ježiša Krista, ikonickú postavu kresťanského náboženstva. Jeho oči na vás hľadia snáď v každom kostole na svete a ľudstvo si za dlhé obdobie akosi vytvorilo jeho ideálny obraz, hoci presne netušíme ako vyzeral.

Snáď najznámejším zdrojom výzoru jeho tváre nám je dodnes Turínske plátno. Od neho sa odvíjajú stovky obrazov i ďalších umeleckých diel naprieč zemeguľou.

Aktuálne karty opäť zamiešal nový nález z Izraela. Svätá zem na východnom pobreží Stredozemného mora je miestom plným významných náboženských i historických pamiatok. Jednu z nich nedávno výskumníci podrobili opravám a skúmaniu. 

Možno takto vyzeral Ježiš. V Izraeli našli nezvyčajnú podobizeň v starom chráme
Zdroj: Dror Maayan

Objavili jednu z veľmi starých podobizní Ježiša Krista. Na celom prípade je však najzaujímavejšie to, že sa nepodobá na žiadnu zo všeobecne známych tvárí tejto známej historickej postavy. Našla sa dávno, ešte v roku 1920. Jej zlý stav však nevzbudzoval žiaden bližší záujem až doposiaľ. Technika odvtedy predsa len pokročila.

Odporúčané
Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora 18. apríla 2024, 12:30

Množstvo informácií sa aj tak nedozvieme, najmä kvôli zlému stavu podobizne. Zatiaľ sa odborníkom podarilo vytvoriť len zopár línií pre lepšiu predstavu, na čo sa človek pozerá.

Domov
Zdieľať
Diskusia