Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2018, 15:24
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Slonica dokázala, že je schopná počítať. Jej úspešnosť bola 67 %

ZAUJÍMAVOSTI SLON
Uložiť Uložené

Svoju schopnosť demonštrovala na obrázkoch s ovocím.

Po zemeguli behajú celé zástupy inteligentných zvierat. Niektoré majú oproti ľuďom vyvinuté najrôznejšie zmysly - lepšie vidia, cítia a podobne, no rozumovo sme pred nimi. Veď, vďaka nášmu mozgu sme sa dostali do pozície, v akej momentálne v rámci všetkého živočíšstva na zemi sme. Dokážeme hubiť, ale aj dávať život. Avšak, samotné zvery nás stále dokážu čímsi prekvapiť.

Najnovšie tak učinili slony ázijské. Ide o 2. najväčší druh slona na svete. Laik by ho dokázal odlíšiť od svojho afrického náprotivka najmä kvôli zmenšeným ušiam. Biologicky má príbuzný vzťah s mamutmi, ktoré už dávno vyhynuli. Samozrejme, vyskytuje sa najmä v južných regiónoch. Najmä v Indii, Bangladéši, Indonézii či Thajsku a podobne.
Slonica dokázala, že je schopná počítať. Jej úspešnosť bola 67 %
Zdroj: cs.wikipedia.org

Vedci však prišli na to, že tieto tvory majú matematické schopnosti blízke človeku. Samozrejme, nejde o žiadne komplikované operácie, ktoré sa riešia či už na stredných a vysokých školách, ale predmetom je práve jednoduché odlišovanie množstva. Zistilo sa, že narozdiel od iných zvierat dokáže slon ázijský rozoznať kvantitu.

Odporúčané
Mikuláš Vareha sa vracia: Vo väzení by mali byť štátne bordely. Rómom dám do lesa služobné slony, boxeri budú dojiť kravy Mikuláš Vareha sa vracia: Vo väzení by mali byť štátne bordely. Rómom dám do lesa služobné slony, boxeri budú dojiť kravy 6. augusta 2020, 10:45

Do testu boli zapojené tri slony ázijské a zaujala predovšetkým mladá samica s menom Authai. Ľudia pred ňu postavili dotykovú obrazovku, ktorú sa naučila používať vďaka svojmu chobotu. Bola tak schopná riešiť vybrané úlohy ťukaním na displej. Jednoduché.

Čo musela Authai urobiť? Vždy sa pred ňou na obrazovku zjavili dva obrázky. Na jednom bolo viacej kúskov ovocia, na druhom zasa menej. Škála počtu bola od 0 do 10. Jej úlohou sa stalo vybrať si tú možnosť, kde videla viacej kúskov jej obľúbeného pokrmu. Vždy, keď ťukla správne, dostala sladkú odmenu.

Slonica dokázala, že je schopná počítať. Jej úspešnosť bola 67 %
Zdroj: sciencealert.com

Aby to nevyzeralo aj tak napriek všetkému jednoducho, obrázky boli vizuálne takmer totožné, lenže obsahovali jednotlivé kúsky ovocia v rôznych veľkostiach. Výsledná štatistika hovorí jasnou rečou. Z 271 pokusov uhádla Authai správne 181, čo je 67 % úspešnosť.

Ak vás zaujímajú podrobnosti celého testu, určite si pozrite výslednú štúdiu, kde nájdete všetky potrebné informácie.

Domov
Zdieľať
Diskusia