Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. septembra 2018, 15:00
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Po slovenských diaľniciach budeme jazdiť rýchlejšie. Zvýšenú maximálnu povolenú rýchlosť chce ministerstvo otestovať

ZAUJÍMAVOSTI DIAĽNICE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Na vybranom úseku budú mať Slováci šancu zrýchliť.

Aj keď slovenská diaľničná sieť nie je ani po dlhých rokoch kompletne dokončená, ministerstvo dopravy na nej chystá menší experiment. Inšpirácia zrejme prišla zo susedného Rakúska, kde by chceli zvyšovať maximálnu povolenú rýchlosť na diaľnici na 140 kilometrov za hodinu.

Do budúceho leta budú Rakúšania na dvoch úsekoch svojich diaľnic testovať zvýšenú maximálku, pričom vodičov budú kontrolovať aj statické radary, či náhodou zhovievavosť nezneužívajú.

Po slovenských diaľniciach budeme jazdiť rýchlejšie. Zvýšenú maximálnu povolenú rýchlosť chce ministerstvo otestovať
Zdroj: Pixabay

Ministerstvo chce zistiť, či sa zvyšovanie maximálky vôbec oplatí a ak údaje poukážu na to, že 140 kilometrov za hodinu diaľnici prospelo, mohli by ju už o rok zaviesť celoplošne.

Na Slovensku sa o zvyšovaní maximálnej rýchlosti uvažovalo už viackrát, ale doteraz nešlo o otvorenú tému. Ako však zistila televízia Markíza priamo od samotného ministra Érseka, aj Slovensko by chcelo otestovať 140 kilometrov za hodinu.

Zatiaľ nie je jasné, kedy experiment začne a ani na ktorom úseku bude prebiehať. Špekuluje sa o tom, že zvýšená rýchlosť by mohla byť zavedená na diaľnici D2 z Bratislavy do Česka, kde by sme mohli nazbierať dostatok informácií o prípadných zmenách správania vodičov.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Všetko momentálne záleží na dohode medzi ministerstvom vnútra a dopravy, ale vyzerá to tak, že by 140 kilometrov za hodinu na vybranom úseku našej diaľničnej siete nemuselo byť nereálnych.

Domov
Zdieľať
Diskusia