Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. septembra 2018, 11:24
Čas čítania 0:00
Peter Pavlík

Mníška je zaujímavou poctou starým hororom, ale mnoho divákov z nej bude sklamaných

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Séria The Conjuring sa rozrastá o ďalší spin-off.

Bu bu bu, baf baf baf, ha ha ha. A toto dookola poldruha hodiny. Nový počin z vesmíru Conjuring to bude mať medzi divákmi ťažké.  Štylisticky ide totiž o veľké prekvapenie.

Keď James Wan priniesol jednotku V zajatí démonov, išlo o titul odkazujúci k hororom zo 70. rokov minulého tisícročia (teda dobe, kedy sa odohrával), obohateným o moderné postupy.

A Mníška sa snaží o to isté. Akurát poctu vzdáva žánrovkám o dve dekády starším. Konkrétne dielam štúdia Hammer. Táto skutočnosť prinesie mnohým divákom obrovský (a verím tomu, že nepríjemný) šok.

Mníška je zaujímavou poctou starým hororom, ale mnoho divákov z nej bude sklamaných
Zdroj: Warner Bros.

Ide totiž o priznaný brak. Hmlou zahalené cintoríny, budova s hrozným tajomstvom, šialené zvraty a občasný humor, aby bolo jasné, že sa to neberie vážne. Chýbalo mi akurát nejaké digitálne cameo Christophera Leeho alebo Petera Cushinga.

Problémom je, že táto  poetika nejde súčasnému divákovi tak v ústrety ako tá, s ktorou pracoval Wan. Najviac zo všetkého mi to pripomenulo Van Helsinga, ktorý podobne pracoval s odkazom hitov štúdia Universal 30. a 40. rokov. Mníška však nemá jeho megarozpočet.

Otázkou je, či podobne koncipovaný projekt má čo ponúknuť aj súčasnému mainstreamovému divákovi, ktorý príde do kina na ľakačky a krvavé kúpele. A podľa mňa nemá. Príbeh je zmätený, strašenie nie veľmi účinné a vizuálne nejde (vzhľadom na rozpočet) o žiadnu lahôdku.

Mníška je zaujímavou poctou starým hororom, ale mnoho divákov z nej bude sklamaných
Zdroj: Warner Bros.

Keď sa v poslednom akte zmení na duchársku verziu Indiana Jonesa resp. Múmie (vrátane brokovnice, suchých hlášok a patosu) bude sa miesto labužníckeho úsmevu ozývať sálou škodoradostný smiech. Ak si pamätáte na štýlovo veľmi podobný Liek na život, tak ste doma.

Neskúsený režisér Corin Hardy však nie je taký frajer ako svojho času Tim Burton pri koncepčne príbuznej Ospalej diere. Tempo viazne, postavy sú až na jednu výnimku jednorozmerné a doba je predsa len trochu inde.

Aj napriek tomu, že som sa na koncept rýchlo naladil, nebol som vo vytržení, aké som čakal. A to mám tvorbu štúdia Hammeru veľmi v láske a dosť sa mi páčil aj Liek na Život.

Som vďačný, že v týchto dojmoch nemusím udeľovať číselné hodnotenie, pretože fakt neviem, či by na konci bola číslica 2 alebo 7.

Recenzie od Jakuba sa dočkáte v sobotu.

Domov
Zdieľať
Diskusia