Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2018, 0:42
Čas čítania 0:00
Sona O.

Vinobrania, hody aj trhy. Ako stráviť začiatok jesene v Bratislave?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zábava sa s letom ani zďaleka nekončí.

Skončilo sa leto a s ním aj všetka zábava? Vôbec to tak nemusí byť, aj jeseň so sebou prináša kopec možností, kam si môžeš vyraziť s kamošmi či s partnerom a poriadne si ju užiť. Nalaď sa na jesennú vlnu, odlož dáždnik, sprav si šálku čaju a nechaj sa inšpirovať. Nasledujúce mesiace môžu byť na zážitky skutočne bohaté. Kam zájsť a čo môžeš zažiť na jeseň v Bratislave a okolí?

Vinobrania, hody aj trhy. Ako stráviť začiatok jesene v Bratislave?
Zdroj: unsplash.com

Vinobrania a hody

K septembru už tradične a neodmysliteľne patria vinobrania. Okrem ochutnávky vín, burčiaku, domácich lokšov a cigánskej na teba čaká aj kultúrny program, kolotoče a vystúpenia slovenských kapiel.

Hneď budúci víkend sa odohrá to najväčšie a najpopulárnejšie bratislavské vinobranie v Rači. V piatok vystúpia na hlavnom pódiu Ewelin aj Horkýže Slíže a v sobotu prídu Lavagance a Para. Na vedľajšom pódiu sa môžeš v sobotu večer rozhýbať na koncerte Majka Spirita a nedeľu uzavrú Adam Ďurica a Lukáš Adamec

Ak nemáš v septembri nič lepšie na práci, každý víkend môžeš stráviť na jednom z vinobraní či hodov. Uskutočnia sa vo Vajnoroch (15.9.), v Dúbravke (21.-23.9) aj v Karlovej Vsi (28.-30.9.) a v Ružinove (29.-30.9.).

Určite ťa nesklame ani program v uliciach Pezinka od 21.9. až 23.9. Vystúpia interpreti ako S hudbou vesmírnou či Dara Rolins a ako vždy sa budeš môcť previesť na kolotočoch a vyskúšať nespočetné množstvo stánkov s jedlom a nápojmi.

Vinobrania, hody aj trhy. Ako stráviť začiatok jesene v Bratislave?
Zdroj: TASR
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ema (@emilka_22),

 Výlety

Spaľujúce augustové dni, ktorých teploty sa často šplhali ďaleko nad 30 stupňov, nie sú na prechádzky úplne ideálne. Väčšina z nás sa vtedy radšej zašije niekam k jazeru, na kúpalisko alebo si doma pustí klímu a radšej ani nevyjde von. 

Jeseň je však čo sa teplôt týka oveľa znesiteľnejšia a kým nezačnú prvé mrazy, využiť ju môžeš na príjemné prechádzky v prírode. Ak sa ti cez leto nepodarilo získať vytúženú kondíciu či postavu, možno sa ti to podarí práve na jesenných túrach, ktorých môžeš v Bratislave a okolí absolvovať skutočne veľa.

Neposedávajte s partiou doma, zbaľte si batohy a vyrazte do lesa.

Z Devína na Devínsku kobylu

Z mestskej časti Devín vedie na Devínsku kolibu nenáročná trasa sprevádzaná miernym stúpaním, ktoré však zvládnu aj menej zdatní turisti. Kobyla je vzdialená 4,1 kilometra a aj pomalším krokom výstup zvládneš približne za hodinu

Trasa vedie popri unikátnych prírodných úkazoch, ako je napríklad Sandberg, Weitovho lom a lúka pod cieľovým bodom poskytuje hádam ten najkrajší pohľad na Devínsky hrad. 

Vinobrania, hody aj trhy. Ako stráviť začiatok jesene v Bratislave?
Zdroj: Wikimedia (Stanislav Doronenko)

Záruby zo Smoleníc

Smolenice sa nachádzajú 52 kilometrov od Bratislavy a okrem vlastného auta môžeš vsadiť aj na autobusy. Z obce sa dá pohodlne dostať na najvyšší vrch Malých Karpát Záruby. Ide o nenáročnú trasu, ktorú prejdeš tam aj späť za 5 hodín. Popri zdravom športe a turistike si môžeš vychutnať aj kus histórie a kultúry na Smolenickom zámku, cez ktorý trasa vedie.

Vinobrania, hody aj trhy. Ako stráviť začiatok jesene v Bratislave?
Zdroj: Wikimedia (Stanislav Doronenko)

Zo Železnej studničky na Kačín

Železná studnička je vyhľadávaná lokalita Bratislavčanov. Mnohí však skončia svoje putovanie za trochou zelene už na Partizánskej lúke a ďalej nezájdu. Cesta na Kačín je skutočne príjemná a dokopy má 5,3 kilometra. Na samom vrchole si v miestnom bufete môžeš dať za odmenu niečo dobré pod zub alebo si s kamošmi zorganizujte opekačku

Ak túžiš po naozaj netradičnom zážitku, na Kačíne sa nachádza drevený domček na strome, kde po objednávke u správcu môžeš stráviť noc a na chvíľu tak úplne vypnúť od mestského života.

Kukuričné bludisko

Jeseň je ideálny čas na to stratiť sa, konkrétne v kukuričnom bludisku pri dedinke Vlčkovce neďaleko Trnavy. Využi posledné pekné dni a nechaj sa unášať vôňou kukurice v 1,9 kilometrov dlhom labyrinte. Otváracia doba je od 9:00 do 18:00 a areál sa nachádza medzi mestami Trnava a Sereď. 

Vinobrania, hody aj trhy. Ako stráviť začiatok jesene v Bratislave?
Zdroj: Youtube

Opekačky

Počas leta je to s opekačkami naozaj ťažké. V zakladaní ohňa bránia privysoké teploty a komu by sa chcelo opekať si pri vatre, keď sa v horúčavách môže radšej hodiť do najbližšieho bazéna. September je však úplne iný a počasie býva ako stvorené na táborák v lese. 

Zoberte si s partiou nejaké tie špekačky, klobásky, zeleninu a kto chce aj vegánsky párok a môžete vyraziť. Pri pravej opekačke nemôže chýbať ani gitara a pesničky, ktoré si môžete všetci spoločne zanôtiť. 

Skvelým miestom na založenie ohňa sú hlavne lokality ako Železná studnička, Koliba alebo les pri mestských častiach Lamač, Rača a Karlova Ves. Nové ohniská tento rok otvorili dokonca aj v Petržalke pri jazere Draždiak.

Vinobrania, hody aj trhy. Ako stráviť začiatok jesene v Bratislave?
Zdroj: PXhere

Trhy

Dobrý trh na Panenskej

Od Suchého mýta až po Svoradovu ulicu si budeš môcť 14. septembra kúpiť výrobky od výmyslu sveta. Čerstvá zelenina, domáce produkty, slovenský design a kultúrny program ťa strhnú do víru dobrej nálady a nákupov. Navštíviť budeš môcť dokopy 130 stánkov rozkladajúcich sa na pol kilometra dlhom trhu.

Vinobrania, hody aj trhy. Ako stráviť začiatok jesene v Bratislave?
Zdroj: Dobrý trh
Domov
Zdieľať
Diskusia