Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. septembra 2018, 19:40
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Prvý muž, ktorý obletel Mesiac, tvrdí, že sa začal nudiť po 30 sekundách. Do vesmíru by bez Sovietov nikdy nešiel

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Frank Borman sa o vesmír nikdy nijak zvláštne nezaujímal.

Astronauti väčšinou bývajú nadšení zo svojej šance dostať sa do vesmíru a preskúmať miesta, kam pravdepodobne nikto z nás tak skoro nepôjde.

O to väčšie vzrušenie museli pociťovať astronauti pred 50 rokmi, keď štartovala misia Apollo 8 a jej cieľom bolo po prvýkrát v histórii ľudstva obletieť Mesiac.

Až o niekoľko mesiacov neskôr sa ľudská noha po prvýkrát objavila priamo na Mesiaci, takže posádka Apolla 8 musela zmapovať celú situáciu a zistiť, ako to na našom prirodzenom satelite vyzerá. Kapitánom jednej z najdôležitejších vesmírnych misií všetkých čias bol Frank Borman, ktorý oslávil už 90. narodeniny.

Borman v čase štartu a dokončenia misie vyzeral nadšene, lenže zdanie klame. Pri príležitosti 50. výročia od štartu poskytol Borman rozhovor rádiovej šou This American Life a prezradil, čo si v skutočnosti myslel.

Prvý muž, ktorý obletel Mesiac, tvrdí, že sa začal nudiť po 30 sekundách. Do vesmíru by bez Sovietov nikdy nešiel
Zdroj: NASA/Wikimedia Commons

Odjakživa ho zaujímali lietadlá. Vesmír či rakety nikdy nevnímal ako lákadlo, ale napriek tomu sa dostal do vesmírneho programu a stal sa kapitánom Apolla 8, čo dnes zdôvodňuje jednoducho. Keby nebolo Sovietov, nikdy by do vesmíru nešiel.

Dopredu ho hnala len túžba prekonať Sovietov, čo sa napokon podarilo. Apollo 8 úspešne Mesiac obletelo a pri ceste naspäť dokonca jeden z astronautov postláčal nesprávne gombíky, čím vynuloval navigáciu a muži na palube museli ručne merať vzdialenosti hviezd ako kedysi námorníci.

Úspešne dopadli do mora, zavolal im prezident Spojených štátov amerických a z Bormana sa stal hrdina. Po 50 rokoch však priznal aj to, že pohľad na Mesiac ho nijak nenadchol.

Na ceste do vesmíru ho zaujal fakt, že v beztiažovom stave dokáže pustiť predmety z ruky a oni nespadnú, ale zostanú vo vzduchu.

Pri otázke, či ho to fascinovalo, odvetil, že sa po 30 sekundách začal nudiť, pretože len akceptoval situáciu a pokračoval v práci. Po návrate na Zem a opätovnom stretnutí so svojou rodinou vraj ani nerozprával o Mesiaci, pretože ho nezaujímal a tešil sa z toho, že je opäť s manželkou a synmi.

Domov
Zdieľať
Diskusia