Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. augusta 2018, 13:25
Čas čítania 0:00
Soňa M.

10 zaujímavých vecí, ktoré si možno nevedel o Bolívii

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Vyskúšaj kŕmenie opíc či lovenie piraní.

Môžeš tam loviť pirane a pozorovať divé plameniaky. Bolívia, jedna z dvoch vnútrozemských krajín Južnej Ameriky, síce nepatrí medzi tradičné turistické destinácie, no ponúka naozaj nezabudnuteľné momenty. Prečo by si sa tam mal vybrať?

1. Môžeš sa tam lacno najesť aj obliecť

10 zaujímavých vecí, ktoré si možno nevedel o Bolívii
Zdroj: Flickr/Jonathan Hood

Bolívia patrí medzi krajiny s najnižším hrubým domácim produktom v celej Latinskej Amerike. Napríklad v roku 2015 žilo približne 15 % populácie Bolívie z menej ako 3,20 dolárov denne.


Preto sa nepozastavuj nad tým, aká je táto krajina lacná. Za menej ako 10 eur si v niektorých mestách môžeš dovoliť kúpiť napríklad kompletný štvorchodový obed pre dvoch, sveter vyrobený z vlny lamy alebo desaťhodinovú jazdu autobusom.


2. V Bolívii sa dá plávať s delfínmi aj loviť pirane

10 zaujímavých vecí, ktoré si možno nevedel o Bolívii
Zdroj: Pixabay/Skitterphoto

V Bolívii máš možnosť kúpiť si trojdňový ekotrip. Paul Barbato z youtubového kanálu Geography Now tento výlet popisuje ako unikátny. Môžeš počas neho plávať s riečnymi delfínmi, obdivovať krokodíly či kŕmiť divo žijúce opice. Ak ti nechýba odvaha, môžeš sa dokonca vybrať loviť pirane.


"Na tomto výlete je najlepšie, že to všetko ťa bude stáť približne sedemdesiat dolárov. Áno, taký dobrý je kurz," dodáva Barbato.


Aj v prípade, že sa na dobrodružný výlet nevydáš, máš možnosť zažiť divočinu na vlastnej koži, tá je totiž v Bolívii všade. V pralese môžeš vidieť kapybaru, na horách zase lamu alpaku či symbol Bolívie kondora.

3. Hlavné mesto je vysoko a sú v ňom zebry

Jedno z hlavných miest Bolívie, La Paz, je najvyššie situované na celom svete. Hoci oficiálne má štatút hlavného mesta Sucre, v La Paz sídli vláda a administratívne budovy. La Paz sa nachádza v nadmorskej výške 3 640 metrov. 

Dokonca ani niektoré plazmové televízory v La Paz nefungujú tak, ako by mali a na vine tomu je práve nadmorská výška.

Môžeš tu však vidieť zaujímavo oblečených ľudí. Sú mladí a majú kostýmy zebry. Často držia v jednej  ruke tabuľku s nápisom "Poďme príkladom," v druhej ruke zvierajú dlaň najbližšieho dieťaťa prechádzajúceho cez cestu.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Zebry sa na scéne objavili v roku 2001 preto, že do La Paz sa sťahovalo množstvo ľudí z vidieka a v meste mali potom problém so spolunažívaním chodcov a áut na cestách.

Meno dostali po prechode pre chodcov, ktorému sa v krajinách Latinskej Ameriky niekedy hovorí zebra, podobne ako je tomu aj na Slovensku. 

Na začiatku ľudia – zebry v La Paz zažívali trápne situácie, ako píše web britského denníka The Guardian, pretože štvornohý kostým bol určený pre dvoch ľudí. Avšak ukázalo sa, že  pohybovať sa na štyroch "nohách" a pomáhať pritom chodcom je mimoriadne náročné, a tak sa koncept zebry "dva v jednom" vytratil a obyvateľom La Paz počas hodín dopravnej špičky pomáhajú kopytníky chodiace len "po zadných nohách."


4. Najnebezpečnejšia cesta sveta 

V metropole La Paz sa všetko točí okolo nadmorskej výšky. Preto je mimoriadne nebezpečná aj cesta do nej, najmä ak sa rozhodneš cestovať tam autom.


Budeš sa tam totiž musieť vybrať nebezpečnou cestou Yungas. Ak ti jej názov nič nehovorí, možno ju poznáš pod menom Cesta smrti. Toto meno si vyslúžila pre katastrofálnu bilanciu – každoročne pripraví o život približne 300 ľudí.


Cesta miestami nemá spevnenú krajnicu a zvodidlá by si na niektorých úsekoch hľadal len márne. V najužších častiach má vozovka šírku len tri metre, takže dve autá sa tam za žiadnych okolností nevmestia.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Nikde na Yungas sa však nenachádza dopravná značka, ktorá by zakazovala obojsmernú premávku. A tak obyvatelia v duchu hesla "čo nie je zakázané, to je dovolené" odvážne chodia po Ceste smrti v oboch smeroch. A keď sa náhodou stretnú dve autá, musia len dúfať, že niekde nablízku bude výhybňa. 


Pridaj k tomu 900 metrové útesy a dostaneš konečnú podobu cesty Yungas. Napriek tomu ju ľudia milujú preto, aké krásne výhľady si môžu užiť, v posledných rokoch sa stala tiež vyhľadávanou cyklistickou trasou. Takže ak sa chceš báť, vyber sa ňou do La Paz.


5. Zápasiace ženy v ringu

10 zaujímavých vecí, ktoré si možno nevedel o Bolívii
Zdroj: Flickr/Jonathan Hood

Už si niekedy sledoval zápasenie žien? Zvláštny zvyk síce nepatrí k tým najstarším v Bolívii, no rozhodne sa oplatí vidieť ho. V praxi ide o Indiánky, takzvané Cholitas, oblečené vo svojich tradičných dlhých sukniach zápasiace v ringu. 


Tento zvyk vznikol, aby tak ženy patriace medzi pôvodných obyvateľov dali najavo, že s uvoľnením ľudských práv môžu byť kýmkoľvek, sudkyňami, lekárkami, vedkyňami a dokonca aj zápasníčkami.

Predtým si nemohli napríklad ani len vziať taxík, vojsť do niektorých reštaurácií a dokonca ani do mestskej hromadnej dopravy. Pojem Cholita sa vtedy používal v hanlivom zmysle slova na označenie ženy pochádzajúcej zo skromných pomerov z indiánskych kmeňov. 

No v roku 2006 sa všetko zmenilo. Prezidentom juhoamerickej krajiny sa stal Evo Morales pochádzajúci z kmeňa Ajmarov. Preto s jeho príchodom na prezidentský post dostali pôvodní obyvatelia práva, o akých sa im predtým ani nesnívalo.


Ajmarky, ktoré boli často obeťami domáceho násilia, sa najprv naučili zápasiť, aby sa zbavili stresu a znovu nadobudli pocit sily, dnes už mnohé z nich zápasia predovšetkým pre pobavenie publika.


Zápasenie zvané Cholitas wrestling si môžeš pozrieť dvakrát do týždňa, vo štvrtok alebo v nedeľu. Môžeš sa tešiť na dve hodiny unikátnej zábavy, za ktoré zaplatíš len okolo desiatich eur.


6. Lístky koky v reštaurácii

10 zaujímavých vecí, ktoré si možno nevedel o Bolívii
Zdroj: Flickr/audrey_sel

Preto že je hlavné mesto Bolívie tak vysoko, ľuďom sa v La Paz môže ťažko dýchať, bolí ich hlava a celkovo sa cítia akísi slabí. 


Z toho dôvodu prišli niektoré reštaurácie a bary s naozaj originálnym bolívijským nápadom. Turistom na stoly servírujú lístky koky, aby sa im uľavilo od "choroby z výšok."


Preto keď sa rozhodneš navštíviť hlavné mesto Bolívie, určite si z tejto netradičnej prírodnej medicíny vezmi, veď pestovateľov koky v Bolívii podporuje aj prezident krajiny Evo Morales.

Odporúčané
Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) 6. apríla 2024, 9:30

Žuť lístky koky alebo si z nich urobiť čaj nie je jediný spôsob, ako rastlinu využiť, ale to zrejme už vieš... "V Bolívii ročne vypestujú koku na ploche až  20-tisíc  hektárov, oficiálne pre tradičnú spotrebu (napr. proti chorobe z výšok). V skutočnosti sa odhaduje, že iba 12-tisíc hektárov je potrebných na koku pre domáce použitie, pričom zvyšok údajne skončí v rukách obchodníkov s drogami, ktorí z lístkov vyrábajú pastu a odvážajú ju do susedných krajín za obrovské zisky," píše web Culture trip. 

Bolívia sa v tomto  smere dokonca môže popýšiť aj svetovým unikátom, pretože tu vznikol prvý kokaínový bar na svete.

Route 36  sa nachádza v La Paz, no len málokto vie kde. Dokonca aj niektorí taxikári tápajú a nevedia, kam majú zákazníka odviezť. Bar vznikol preto, aby si turisti mali kde kúpiť kokaín a nemuseli chodiť k nebezpečným dílerom. 

7. Vo vnútrozemí

10 zaujímavých vecí, ktoré si možno nevedel o Bolívii
Zdroj: Wikimedia/Alex Proimos

V Bolívii môžeš zažiť Južnú Ameriku v malom, uvidíš všetko od juhoamerických trávnatých pámp, cez vysoké hory Andy až po prales rozprestierajúci sa na severe. Jediná vec, ktorú Bolívia nemá, je more. 

V skutočnosti je len jednou z dvoch juhoamerických krajín, ktoré žiadne more nemajú. Tá druhá je Paraguaj. Len to nesmieš povedať  pred domácimi. Bolívia v minulosti mala prístup k moru ešte v devätnástom storočí, no prišla oň po vojne s Čile.

Išlo celkovo takmer o 680 kilometrov pobrežia, Čile rovnako od Bolívie získalo 120-tisíc kilometrov štvorcových územia a napriek tomu, že sa územné boje odohrali už tak dávno, niektorí obyvatelia stále veria, že s prístupom k moru by bola Bolívia na tom oveľa lepšie ako je dnes.

Odporúčané
Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) 20. marca 2024, 14:30

Aj napriek tomu Bolívia má námorníctvo. Tvorí ho približne 4 800 zamestnancov, námorníkov je len 600. Keďže lode bolívijského námorníctva nemajú more, ktoré by brázdili, namiesto toho sa plavia po jazerách, predovšetkým po jazere Titicaca. To je najväčším jazerom na kontinente. Okrem toho má aj svetové prvenstvo – je najvyššie položené. 

8. Najväčšie prírodné zrkadlo sveta

10 zaujímavých vecí, ktoré si možno nevedel o Bolívii
Zdroj: Wikimedia/Chechevere

Bolívia síce nemá more, no slaná je dosť. Vo výške viac ako 3 600 metrov nad morom sa tu totiž nachádza obrovská slaná púšť Salar de Uyuni, pozostatok po slanom jazere spred desiatok tisícov rokov.


Je to unikátny pohľad, všade, kam sa pozrieš, sa rozprestiera široká slaná rovina. Raz ročne ju celú zaplaví, a tak sa zmení na najväčšie "prírodné zrkadlo" na svete. V novembri je zasa domovom pre tri druhy juhoamerických plameniakov.

V Salar de Uyuni sa nachádza 50 – 70% všetkých doposiaľ objavených lítiových rezerv na svete, takže možno aj baterka v tvojom telefóne pochádza odtiaľ.

Na Salar de Uyuni stojí stavba, ktorá je zvláštnosťou sama o sebe. Ide o obrovský hotel, nazývajúci sa v preklade Soľný palác. Postavili ho z milióna soľných tehiel a hoci už neslúži svojmu pôvodnému účelu, dodnes ho používajú ako múzeum.

9. Veľmi zvláštne väzenie

10 zaujímavých vecí, ktoré si možno nevedel o Bolívii
Zdroj: Wikimedia/Bogota Bike Tours

V hlavnom meste okrem koky a zebier môžeš vidieť aj ďalší svetový unikát, ktorý predstavuje väzenie San Pedro.

Odborníci ho popisujú ako štát v štáte a nemal by si sa tomu čudovať – táto väznica funguje ako samostatná komunita, väzni si tu môžu prenajímať bývanie  či pracovať. Vo väzení s nimi môžu žiť aj ich rodinní príslušníci. Škôlka pre deti či domáca výrobňa kokaínu, San Pedro má naozaj všetko. 

Odporúčané
Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) 14. marca 2024, 9:30

To však stále nie je všetko. Zariadenie totiž môžu navštíviť aj turisti, ktorým sa väzni už viac ako dvadsať rokov  snažia predávať kokaín, aby si tak zarobili na živobytie. Brány väzenia sú pre návštevníkov otvorené dvadsaťštyri hodín denne, tristošesťdesiatpäť dní v roku.

Ako píše BBC, britská cestovateľka Lydia Docking v roku 2008 väznicu navštívila tak ako mnohí iní, a to nielen raz, ale opakovane. Vo väznici si napokon našla aj budúceho manžela. Vtedy mala 24 rokov,teraz má  33. 

"Keď sme chceli s niekým začať konverzáciu, hovorili sme, že sme sa stretli v bolívijskej väznici,"  povedala pre BBC Docking, ktorá sa síce s manželom už rozviedla, no stále má spoločného psa Pedra, ktorému dali meno po väznici.

10. Odtlačky dinosaurích nôh

10 zaujímavých vecí, ktoré si možno nevedel o Bolívii
Zdroj: Flickr/Dan Lundberg

Svetovým  "naj" sa môže pýšiť aj druhé hlavné mesto krajiny Sucre. Nachádza sa tu najviac odtlačkov dinosaurích nôh na svete. Celkovo sa tu nachádza 5 055 odtlačkov minimálne ôsmich rôznych druhov jašterov spred šesťdesiatosem miliónov rokov. 

Útes Cal Orck’o  sa nachádza len necelých päť kilometrov od centra mesta. Útes je dlhý jeden a pol kilometra a vysoký takmer sto metrov. Najzvláštnejšie je, že dinosaurie odtlačky sú na ňom umiestnené zvislo, takže to vyzerá, akoby jaštery chodili po stenách namiesto po zemi. 

Odporúčané
Tri Slovenky precestovali Európu bez peňazí: Spali sme v 5* hoteli aj na stanici, najhoršie bolo dostať sa na verejné WC Tri Slovenky precestovali Európu bez peňazí: Spali sme v 5* hoteli aj na stanici, najhoršie bolo dostať sa na verejné WC 13. marca 2024, 10:30

Nenechaj sa pomýliť, môže za to pohyb tektonických platní v regióne. Útes teda bol v časoch dinosaurov naozaj vodorovný, zvislým sa stal až po zemetraseniach. 

Okrem stôp dinosaurov môžeš v Parque Cretácico, ako sa atrakcia volá, obdivovať takmer tridsať sôch dinosaurov v ich životnej veľkosti, medzi ktorými je aj obrovský titanosaurus, ktorý má neuveriteľných 36x18 metrov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia