Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. augusta 2018, 10:44
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Výherkyňou súťaže krásy sa stalo dievča s Downovým syndrómom. Modelke sa podarilo zbúrať stereotyp o ideále krásy

MÓDA
Uložiť Uložené

Lekári jej predpovedali, že nebude môcť čítať či rozprávať. Sebavedomá tínedžerka však neprestala bojovať, aby doktorom dokázala, že sa mýlia a mohla si tak splniť svoj sen.

19-ročná Kate Grant trpí od narodenia vrodeným defektom, každému dobre známym pod názvom Downov syndróm. Kvôli postihnutiu bola v detstve častokrát znevýhodňovaná či dokonca šikanovaná. Jej snom bolo už od trinástich rokov stať sa skutočnou modelkou. Hoci sa jej kvôli tomu rovesníci posmievali, ona im napriek všetkému dokázala, že sa to dá aj s deficitom a dokonca na medzinárodnej úrovni.

Tínedžerke sa totiž podarilo vyhrať medzinárodnú súťaž krásy s názvom Teen Ultimate Beauty Of The World. Za celú jej históriu sa ešte nestalo, že by prvé miesto vyhrala súťažiaca s Downovým syndrómom. Sama nemohla uveriť tomu, keď ju vybrali do užšieho výberu štyridsiatich kandidátok na korunku. No rozhodne najväčším šokom pre Kate bolo to, keď jej meno ohlásili za víťazku.

“Bola som v šoku. Celá moja rodina bola v publiku a so slzami v očiach ma všetci povzbudzovali,“ vyjadrila sa mladá modelka. „Môj sen sa stal skutočnosťou. Tým snom bolo ukázať všetkým, a najmä rovnako postihnutým ľuďom ako som ja, že aj oni majú šancu a inšpirovať ich, aby si verili,“ dodáva Kate.

Medzinárodná súťaž sa konala v Severnom Írsku, len pár kilometrov od modelkinho rodného mesta. Uchádzačky o titul kráľovnej krásy sem prichádzali z celého sveta. Dievčatá boli rozdelené do troch kategórií: deti, tínedžeri a dospelí nad 20 rokov. Do súťaže sa mohol zapojiť ktokoľvek bez ohľadu na výšku či váhu.

Paradoxom je, že mladej Kate lekári nepredpovedali blaženú budúcnosť. Ich prognózy nasvedčovali tomu, že dievča nebude môcť samostatne čítať či rozprávať. Sebavedomá tínedžerka však neprestala bojovať, aby doktorom dokázala, že sa mýlia a mohla si tak splniť svoj sen. 

Kate nielenže vyhrala korunku, no počas nasledujúceho roka ju čaká ešte séria fotení. Rovnako sa má ocitnúť aj v porote v budúcom ročníku súťaže a taktiež sa stane mentorkou súťažiacich. Sebaistá blondínka nám všetkým dokázala, že krása nevyplýva len z vonkajšieho výzoru, ale najmä z charakteru a osobnosti človeka.

Domov
Zdieľať
Diskusia