Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. augusta 2018, 10:35
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Vyrastú v Tatrách ďalšie lanovky a zjazdovky? Národnému parku znovu hrozia odlesňovanie a výstavba

ZAUJÍMAVOSTI LYŽOVANIE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Obľúbené Tatry si vychutnávajú milovníci prírody, no aj lyžiari.

Tatry sú dnes obľúbenou lyžiarskou lokalitou mnohých Európanov, no netreba zabúdať ani na dôležitý prírodný význam. Veľká časť Vysokých Tatier spadá do chráneného územia, no i tak sú časti hory určené aj na športové vyžitie. Momentálne je však v hre ďalšia časť našej vzácnej prírody, ktorá by sa mohla premeniť na lyžiarske stredisko.

Tatry Mountain Resorts totiž enviromentálnym úradom predložili na posúdenie projekt, ktorý má obnoviť lyžovanie na už nefunkčnom stredisku Jamy neďaleko Tatranskej Lomnice. Nejde však len o obnovu fungovania – podľa portálu SME je súčasťou aj dobudovanie chýbajúcej infraštruktúry, a to vrátane veľkého parkoviska.

Ak k tomu prirátame všetky potrebné lyžiarske kluby, požičovne, výcvikové centrá či ubytovacie a gastronomické podniky, v Tatrách sa nám črtá ďalší zaujímavý projekt – treba však myslieť aj na enviromentálny dopad.

Vyrastú v  Tatrách ďalšie lanovky a zjazdovky? Národnému parku znovu hrozia odlesňovanie a výstavba
Zdroj: SME/TMR

Zaň budú zodpovedné aj zjazdovky, na ktoré sa plánuje aj možnosť technického zasneťovania. A takisto lanovky, zatiaľ nazvané Jamy 1 a Jamy 2. Predložené boli zatiaľ tri návrhy, ku ktorým sa úrady len vyjadrujú. TMR sa však už o rozšírenie raz pokúsilo, v rokoch 2007 a 2008, čo neprešlo. Odlesňovanie, úprava terénu, výstavba a množstvo ľudí však hrajú rolu aj dnes.

Domov
Zdieľať
Diskusia