Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júla 2018, 18:17
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Navštívili sme novú pýchu Bojníc. 30-metrov vysoká rozhľadňa nemá na Slovensku žiadnu konkurenciu

ZAUJÍMAVOSTI ROZHĽADŇA TIPY A TRIKY TURISTIKA
Uložiť Uložené

Región Hornej Nitry má návštevníkom rozhodne čo ponúknuť a nudiť sa tu nebudete.

Poznáte ich najmä kvôli zoologickej záhrade, kúpeľom či krásnemu zámku. Najnovšie sa však do známej trojice pridala aj rozhľadňa s názvom Čajka. Reč je o Bojniciach nachádzajúcich sa v tesnom susedstve s Prievidzou. Celé sídlo má ledva 5 000 obyvateľov, no ulice sú plné návštevníkov z rôznych kútov Slovenska i Európy. Oblasť tak logicky profituje najmä z turizmu a robí preň všetko možné.

Každý, kto sem príde, má hneď niekoľko možností na oddych či prechádzky po zaujímavých miestach. Ak ste milovníkmi histórie, určite neminiete Bojnický zámok, ktorý je vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku. Potom stačí prejsť krátkou uličkou a zrazu ste v zoologickej záhrade. Tá je na našom území unikátna, pretože je najstaršou a zároveň aj najnavštevovanejšou. Čakajú tu na vás slony, lev, medvede i exotické zvieratá z ďalekých končín celého sveta.

Navštívili sme novú pýchu Bojníc. 30-metrov vysoká rozhľadňa nemá na Slovensku žiadnu konkurenciu
Zdroj: Tomáš Blahuta

.

A ak vás aj toto všetko omrzí, v kopcoch nad mestečkom najnovšie stojí rozhľadňa Čajka. Vidieť ju už zo širokého okolia. Pozornosti neunikne ani počas prechádzky po tamojšej pešej zóne, pretože doslova "svieti" nad horizontom. Väčšmi počas západu slnka. Najskôr je však potrebné sa k nej dostať. A najlepšie sa tak dá učiniť, ak sa vyberiete po žltej turistickej značke. Tá vás zároveň prevedie aj Bojnickou kalváriou.

Navštívili sme novú pýchu Bojníc. 30-metrov vysoká rozhľadňa nemá na Slovensku žiadnu konkurenciu
Zdroj: Tomáš Blahuta

Pôjdete do kopca, zdoláte desiatky schodov, prezriete si malú kaplnku a keď vám bude čas ukazovať, že od cesty vám to trvá približne 30-35 minút (údaj je individuálny), budete sa blížiť ku konštrukcii rozhľadne. Netreba sa predierať žiadnou húštinou. Lesná plocha je upravená, kosená, pracuje sa na nej a počas cesty vás môže unaviť len stúpanie, hoci nie nejaké extrémne.

Odporúčané
TOP 7 vychytávok do každej domácnosti. Tieto produkty ti pri jarnom upratovaní ušetria kopec času TOP 7 vychytávok do každej domácnosti. Tieto produkty ti pri jarnom upratovaní ušetria kopec času 8. marca 2024, 14:00

Stavba sa nachádza na najvyššom bode kopca a vidieť ju medzi riedkymi stromami už z väčšej vzdialenosti. Keď k nej podídete, pred vami sa bude týčiť masívna oceľová konštrukcia s dreveným chodníkom vedúcim kľukatým spôsobom až na vrchol. Ešte pred výstupom je samozrejme potrebné zaplatiť vstupné. Pre dospelého ide o sumu 6 €, dieťa od troch rokov zasa 3 €. Až potom môžete začať zdolávať 30-metrové prevýšenie.

Navštívili sme novú pýchu Bojníc. 30-metrov vysoká rozhľadňa nemá na Slovensku žiadnu konkurenciu
Zdroj: Tomáš Blahuta

Počas kráčania vidno striebristý tobogán, ktorý slúži na to, aby ste sa z vrcholu mohli šmyknúť až dole a ušetriť sa chôdze. Vyzerá pomerne adrenalínovo a počas našej návštevy ešte nebol otvorený. Poprípade je vytvorený jeden úsek, kde sa vo veľkej výške môžete vybrať skratkou o jeden stupeň vyššie. Chce to len trocha fyzickej obratnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia