Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2018, 19:01
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

FIFA nariadila kameramanom, aby stále neukazovali len atraktívne fanúšičky. Zmenou chce bojovať proti sexizmu

ŠPORT FIFA
Uložiť Uložené

Futbalová federácia nechce, aby televízie neustále ukazovali len atraktívne fanúšičky.

Pred začiatkom majstrovstiev sveta v Rusku sa množstvo ľudí obávalo najmä rasizmu a homofóbii. Obavy sa nenaplnili, ale futbalová federácia FIFA identifikovala oveľa rozšírenejší problém. Šéf oddelenia udržateľnosti a rozmanitosti Federico Addiechi so svojimi kolegami rozhodli, že FIFA poslala televíziám s právami na prenosy z MS vyhlásenie o tom, aby sa cez súboje menej zameriavali na ukazovanie atraktívnych žien v hľadisku.

Sexizmu sa v športe objavuje aj dnes a FIFA by to chcela zmeniť. Ak si človek pozrel čo i len jeden zápas na tohtoročných majstrovstvách, určite mu nemohlo ujsť, že počas krátkych prestávok kameramani často vyhľadávajú práve sympatické fanúšičky a natáčajú ich niekoľko sekúnd, kým hra opäť nezačne.

Podobné praktiky nechce federácia na futbalových zápasoch vidieť. Zobrazovanie fanúšikov samozrejme nie je problematické, ale zameriavanie sa výlučne na atraktívne ženy je už podľa federácie sexistické, a tak budú musieť kameramani svoje preferencie zrejme trochu upraviť.

Sexizmus pritom nie je viditeľný len na štadiónoch, ale aj mimo nich. Objavili sa už aj incidenty, pri ktorých fanúšikovia začali bez dovolenia bozkávať reportérky priamo vo vysielaní, a tak by bolo načase, aby sa ľudia naučili slušne správať.


Domov
Zdieľať
Diskusia