Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2018, 18:51
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Test: Je 5-krát drahšia konkurencia Nutelly od Lindt aj lepšia?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zmení novinka od značky Lindt hru s čokoládovými nátierkami? Rozhodli sme sa to sami vyskúšať.

Pred niekoľkými dňami sme vás informovali o novinke na trhu roztierateľných kakaových a lieskovoorieškových produktov. Ide o nátierku od známeho výrobcu čokolád - Lindt, ktorá aj podľa všich komentárov existuje už dlhšie, no na československý trh sa dostala až teraz. Keďže pôvodný článok vyvolal obrovskú diskusiu blížiacu sa hádke, rozhodli sme sa novú potenciálnu konkurenciu Nutelly ochutnať a zároveň ju s tou klasickou od Ferrero porovnať. 

Vychádzali sme z toho, že Lindt je zárukou dokonale chutnej čokolády, ktorá by síce nemala mať konkurenciu, no pre istotu sme vedľa seba postavili aj Ferrero Nutellu a Nugetu od známej spoločnosti Orion. Tretia menovaná sa síce vyrába z arašidov a nie lieskových orechov ako predošlé dve, no predsa nás zaujímalo, či dokáže vďaka relatívne vysokému obsahu orechov držať krok.

Čo sa týka ceny, za kilo Nugety zaplatíš 235 Kč, kilo klasickej Nutelly stojí približne 217 Kč a najnovší Lindt sa vyšplhal na necelých 1100 Kč. Sumy pochádzajú z portálu rohlik.cz, odkiaľ sme si kvôli pohodlnosti všetky tri nátierky objednali.

Čo sa týka samotného hodnotenia, kvôli čo najväčšej objektivite sa do ochutnávky zapojilo 6 členov našej redakcie a v nasledujúcej časti si okrem zopár faktov týkajúcich sa zloženia približíme aj naše pocity, s ktorými sa pochopiteľne nemusíš stotožnovať. Hodnotiť budeme vôňu, konzistenciu, chuť aj celkový dojem, ktorý je v konečnom dôsledku najdôležitejší. 


Test: Je 5-krát drahšia konkurencia Nutelly od Lindt aj lepšia?

Zloženie 

Orion Nugeta

Pravdepodobne najdôležiteším údajom je v prípade všetkých troch nátierok percento použitých orechov. V tomto prípade nájdeme v každom obale slušných 31 % arašidov, ktorým ďalej sekunduje cukor - 56,6g v 100 gramoch a tiež rastlinné tuky, konkrétne často veľmi kritizovaný palmový. Pre doplnenie, Nugeta obsahuje 515 kcal/100g. 

Ferrero Nutella 

 

56,3 gramom cukru v 100 gramoch nátierky sekunduje palmový olej, necelých 9 % sušeného mlieka a len 13 % liestkových orechov, čo nie je pre klasickú Nutellu veľmi reprezentatívne číslo. Zároveň sa jej však nemôže uprieť sila v reklame, vďaka ktorej pravdepodobne väčšina konzumentov podiel skutočných orechov vôbec nerieši. Aj v tomto prípade dopĺňa chuť kakaový prášok. Ak si sleduješ príjem kalórií, tak ich tu v 100g nájdeš 539.

Lindt Haselnusscreme

Suverénne najlepšie je na tom so zložením práve novinka od Lindt. "Len" 45 gramov cukru, prekvapivých 40 % lieskových orechov, kakaové maslo, mliečny tuk a ako doplnok aj mleté jadrá mandlí neznejú až tak zle ako zloženie Nutelly a Nugety. Táto nátierka víťazí nielen v kategórii najväčšieho obsahu orechov, ale obsahuje aj najviac kalórii. Až 550 v 100 gramoch.

Vôňa

Orion Nugeta

 

Veľmi výrazne je cítiť samotné arašidy. Pravdepodobne by ste Nugetu dokázali rozpoznať aj so zaviazanými očami, aj keď sa možno pri hlbšom nádychu dokonca vôňou podobá arašidovému maslu. Určite ju však hodnotíme kladne a ak ste fanúšikom tohto druhu orechov, budú sa vám zbiehať slinky.

Ferrero Nutella 

Možno až nepríjemne sladkastá vôňa, z ktorej by ste bez obalu asi nedokázali jednoznačne určiť, že ide o produkt vyrobený z lieskových orechov. Do veľkej miery sme sa zhodli, že Nutella nemá v žiadnom prípade zdravú ani prírodnú vôňu.

Lindt Haselnusscreme

Najlepšie je na tom opäť táto novinka, ktorej do veľkej miery určite pomáha vysoký obsah použitých lieskových orechov a mandlí. Aj napriek tomu je vôňa výrazne sladkastá, no nie úplne agresívna a ak by sme mali hodnotiť na jej základe akúsi "škodlivosť" produktov na naše zdravie, tento by dopadol najlepšie.

Test: Je 5-krát drahšia konkurencia Nutelly od Lindt aj lepšia?

Konzistencia a chuť

Orion Nugeta

Aj vďaka vysokému obsahu orechov je Nugeta od značky Orion určite najhustejšia a zároveň má aj nasvetlejšiu farbu, čo je však úplne prirodzené. Milovníci arašidov si na svoje určite prídu, no ide skôr o kombináciu sladkosti klasickej Nutelly a mierne horkastého arašidového masla, čo nemusí nutne sedieť každému. Zjesť dve či tri čajové lyžice po sebe sa nikomu z nás nepodarilo a radšej sme sa presunuli k nátierkám z lieskových orechov.

Ferrero Nutella 

Ikonická a miestami až nepríjemné sladká chuť čistého cukru udierajúca do čela je blízka snáď každému z nás. Čokoládové produkty od Ferrero majú svoju jednoznačnú identitu, ktorú snáď približovať nie je potrebné. Chuť orechov je sekundárna, dominuje skôr mliečná čokoláda, čo však berieme všetkými desiatimi. Konzistencia je ideálna na to, aby si si Nutellou plnil jednu lyžicu za druhou a nátierka sa ti stihne v ústach roztopiť, kým si dáš ďalšie sústo. Niečo ako jemné lepidlo.

 

Lindt Haselnusscreme

Veľmi výrazná orechová chuť robí z nátierky Lindt suverénneho víťaza, ak by bolo hlavným kritériom najlepšej "nutely" práve to, či je dostatočne oriešková. Ak ste mali niekedy možnosť ochutnať aj klasické čokoládové výrobky tejto značky, tak rovnako sladká mliečna chuť sprevádza aj pomazánku. Čo sa týka konzistencie, je podobná ako v prípade klasickej Nutelly, no zároveň je farba o niečo tmavšia, pravdepodobne vďaka kakaovému maslu. Zhodli sme sa aj na tom, že ani väčšie sústo ti nezalepí zuby a ústa tak ako predošlé dve.

Celkový dojem

Orion Nugeta

Nugetu sme do testu zapojili aj napriek tomu, že sa vyrába z arašidov a nie lieskovcov ako ostatné dve z jednoduchého dôvodu. Zaujímalo nás, či práve relatívne vysoký obsah orechov zohráva v chuti čokoládovej nátierky najdôležitejšiu rolu. Všetko však nasvedčuje tomu, že to pravda nie je a aj keď ide v prvom rade o preferencie konzumenta, vysoké percento nosnej suroviny nemá skoro žiadny vplyv na obsah cukru a palmového oleja. Diskusia o tom, čo je pre naše telo vhodnejšie teda absolútne nie je na mieste a v porovnaní s nátierkami nižšie sa riaď len tým, či preferuješ arašidy alebo lieskové orechy.

Ferrero Nutella 

V redakcii sme sa zhodli, že odhliadnuc od zloženia, obsahu kalórií, ceny, vône či konzistencie, je Ferrero Nutella vítazom testu. Či už je dôvodom akýsi zvyk alebo subjektívne preferencie, pri týchto nátierkach asi v konečnom dôsledku nezáleží na tom, či obsahujú viac alebo menej lieskových orechov. Ani jeden produkt tvojmu zdraviu nepomôže, takže pozerať na zloženie možno ani nemá význam a ak si potrebuješ doplniť dávku cukru, tak je asi jedno, po čom siahneš. Náš výsledok smeruje k tomu, že práve Nutella tvoje chúťky uspokojí najefektívnejšie, a to aj napriek tomu, že je Lindt víťazom všetkých kategórií vyššie.

Lindt Haselnusscreme

Produkt budeš pred tým predošlým preferovať hlavne v prípade, že si milovníkom lieskových orechov. Okrem tejto chuti však neponúka nič naviac a po vyprázdnení obalu nebudeš mať ani lepší pocit. Všetko však nasvedčuje tomu, že si dokáže nájsť dostatočne veľa fanúšikov na to, aby pravidelne mizol z regálov. 

Test: Je 5-krát drahšia konkurencia Nutelly od Lindt aj lepšia?

Ďakujeme za pozornosť a pevne veríme, že nebude mať dôvod sa s nami v diskusii hádať. Ešte raz pripomínam, že ide o subjektívny názor zvedavej redakcie a nepopierame, že vám môže viac chutiť ktorýkoľvek iný produkt dostupný v českých, slovenských alebo iných zahraničných reťazcoch. Na záver ešte pokojne zahlasuj v ankete.

Anketa:
Ktorá kakaová, resp. lieskovooriešková nátierka ti chutí najviac?
Orion Nugeta
Ferrero Nutella
Lindt Haselnusscreme
Orion Nugeta
33 %
2674 Hlasov
Ferrero Nutella
33 %
2670 Hlasov
Lindt Haselnusscreme
34 %
2746 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia